Intresset för att flytta hem till Malmö, Göteborg, Helsingborg har ökat lite liksom att Stockholm bara utökar sitt avstånd till alla andra. Hela 57,65% vill arbeta i Stockholm.

Gotland är den region som dock har den kraftigaste procentuella ökningen. Sedan 2012 har man gått från att 1% var nyfikna till nu all time High med 7,35% som vill arbeta mitt i Östersjön.

Norrland har lyckats vända trenden. Ja, de har hänt mycket under pandemin och den inledande lågkonjunkturen.

Tydligt är att arbeta internationellt minskar generellt i intresse - trots att vi är mer globala. Kriget i Ukraina påverkar även talangmarknaden.

Undantaget är kanske överraskande London och England som återigen ökar i intresse. Brexit-utredningarna hade alltså fel. Ja, ofta följer talangerna inte strömmen. De går mot den och visar nya vägar.

Öresundsbrons effekter av att regionen skulle bli mer het är också överskattade. Öresundsregionen har misslyckats i att attrahera talangerna utifrån de satsningar som gjordes. Den enkla förklaringen är att antal huvudkontor inte ökat i regionen. Talangerna vill vara där besluten tas – och nu är det i Stockholm.

- Det är inte bra för Sverige att nästan all kompetens vill bo och arbeta i en enda region. Fler företag måste flytta ut sina huvudkontor till andra orter för att hela Sverige skall överleva. Men det är en utopi att det händer om exempelvis inte Staten ger större stöd till de företag som väljer att flytta sin verksamhet. Det är hög tid att tänka om innan det är försent. När jag började arbeta med talangfrågan 1993 så valde endast 40% Stockholm. Tyvärr lyfter inte dagens politiker eller beslutsfattare problemet med centraliseringen av kompetensen - för de vill kanske inte själva flytta?, säger Fredrik Andersson, Vd för 4potentials.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.