– "Vi behöver nu fokusera all energi och investeringar på vår kärnverksamhet", skriver Carlsson, som menar att de beslut som tas idag, trots att de är svåra, är nödvändiga för företagets långsiktiga framtid.

Stoppade projekt och minskad verksamhet

Som en del av de tuffa åtgärderna pausas utvecklingen av Northvolt Ett i Skellefteå, och expansionsplaner vid Northvolt Labs i Västerås bromsas. Även huvudkontoret i Stockholm påverkas med minskad verksamhet.

Beslutet kommer kort efter att Northvolt redan aviserat nedstängningen av en del av fabriken i Skellefteå, där omkring 300 anställda berörs. Företaget har haft svårigheter att få igång produktionen i den omfattning som planerats och har även haft klagomål från kunder samt ekonomiska utmaningar.

Regeringen avvisar stöd

Statsminister Ulf Kristersson har tydligt deklarerat att regeringen inte avser att ge något ekonomiskt stöd till Northvolt. Under ett framträdande på Industridagen i Göteborg på måndagen bekräftade Kristersson att regeringen inte kommer att gå in med ägande i bolaget, trots de ekonomiska svårigheterna företaget står inför.

– "Det är inte aktuellt att gå in med ägande i ett statligt bolag", säger Kristersson till Sveriges Radio Ekot.

Smärtsamt beslut men nödvändigt för framtiden

Peter Carlsson beskriver nedskärningarna som både utmanande och smärtsamma, men betonar att Northvolt förblir fast beslutet att etablera en stabil bas för batteriproduktion i Sverige.

– "Jag och alla mina kollegor på Northvolt kommer att göra allt vi kan för att stötta de kollegor som så småningom kommer att lämna företaget", avslutar Carlsson.

Relaterad läsning: Den gröna omställningens kollaps


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.