Ylva Johanssons förslag om att massövervaka EU-medborgare utan särskild misstanke om brott blev stoppat. Chat Control 2.0 röstades ner och istället röstades ett kraftigt modifierat förslag igenom.

– Dagens besked är ett mycket glädjande sådant. Det är framför allt ett tryggande besked för de utsatta grupper som tar störst skada om EU-kommissionens förslag går igenom, säger Karl Emil Nikka, it-säkerhetsspecialist på Nikka Systems, till Realtid, och fortsätter:

– Nu står det klart att Europaparlamentet tar frågan på allvar. De kommer att föra en verklighetsförankrad linje i trilogförhandlingarna. De har förstått att det inte existerar några digitala motsvarigheter till de knarkhundar som Ylva Johansson ofta liknar sin föreslagna skanningsteknik vid, något hon för övrigt gjorde så sent som idag när hon gästade Utrikesutskottet (efter omröstningen i Libe-utskottet, red. anm.), säger han.

Samhällsdebattören Henrik Alexandersson har under lång tid övervakat ämnet och varit starkt kritisk till Ylva Johansson som både ljugit och levererat flera märkliga uttalanden. "Försvaret av de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna är vårt starkaste argument mot #ChatControl, skrev han i en artikel tidigare i år.

I hans blogg femtejuli går att läsa:

Nu har Europaparlamentets utskott för mänskliga rättigheter och inrikes frågor – LIBE – röstat om EU-kommissionens förslag till ny massövervakning, Chat Control 2.

Som vi tidigare kunnat berätta är LIBE:s partiöverskridande kompromiss ett stort steg åt rätt håll – då utskottet skrotar i princip allt som är kontroversiellt med förslaget:

  • Ingen skanning av innehållet i totalsträckskrypterad / E2EE kommunikation.
  • Övervakning skall inriktas mot personer och grupper där det misstänks förekomma olagligt innehåll – inte vara generell.
  • Beslut om övervakning skall fattas av en domstol.
  • Ingen skanning (med AI) efter olagligt innehåll (grooming) i elektroniska konversationer.
  • Ingen obligatorisk åldersverifiering för meddelande-appar.
  • Anonyma konton på meddelande-appar skall vara tillåtna.

Vad händer nu? Den 4-5 december skall EU:s ministerråd hantera frågan om Chat Control 2. I rådet diskuterar man fortfarande EU-kommissionär Ylva Johanssons ursprungliga förslag i olika varianter. Vilket är oförenligt med Europaparlamentets position.

Det är inte otänkbart att rådet sänder tillbaka Chat Control 2 till EU-kommissionen för att omarbetas. Det innebär i så fall att frågan skjuts upp till efter EU-valet nästa sommar.

Läs även: Nuvarande EU-samarbete är inte vad vi röstade ja till


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.