Det ser fortsatt bekymmersamt ut för många företag – framför allt för många små och medelstora. Antalet konkurser inom det segmentet fortsätter att vara högt.

På riksnivå ökade konkurserna i november med 16 procent. I Stockholms län var ökningen 21 procent och i Skåne län 27s procent. För Västra Götalands län ser det dock något bättre ut med en minskning med 8 procent. Sammantaget gick 870 företag på riksplanet i konkurs, något av ett rekord, jämfört med 778 i december förra året, och fler lär det bli eftersom en del tingsrätter är sena att rapportera in allra senaste konkurserna.

– Byggbranschen, som en följd av det dåliga konjunkturläget och stopp för många nya byggprojekt, fortsätter generellt sett att ligga i topp när det gäller konkurser. November månad utgör inget undantag, förklarar Karl Stjerna, VD på kreditupplysningsföretaget Syna.

– Även bland företag verksamma inom restaurangsektorn är konkurstrycket högt, bland annat som en konsekvens av att allt fler håller allt hårdare i plånboken. Båda två är branscher med små marginaler, där varje månads resultat kan avgöra om företaget ska överleva eller inte.

– För mindre företag inom byggbranschen kan en utebliven betalning eller en försening få allvarliga konsekvenser. Många av de stora byggföretagen är dessutom kända för att dra på sina betalningar till sina underleverantörer, som ofta består av mindre firmor. Även företag inom handeln har det besvärligt och där står hoppet för många till julhandeln.

– Mindre företag har också svårt att bygga upp ekonomiska buffertar över tid, vilket kar risken för att hamna på obestånd, samtidigt som bankerna ställer allt större krav på säkerhet för att bevilja krediter, fortsätter Karl Stjerna.

De senaste tidernas höjda räntor har också inneburit att belånade företag som tidigare klarat sig nu har svårare att få verksamheten att gå runt.

Karl Stjerna lyfter också fram att bland de företag som gjort konkurs i november finns ett betydande antal företag som fått tillfälligt anstånd med skatteinbetalningar som en följd av bland annat Coronapandemin och höga energipriser.

Creditsafe skriver i sitt pressmeddelande att totalt 904 aktiebolag gick i konkurs i november, en ökning med 14 procent. Det är den högsta siffran sedan de började sina mätningar 1999 och första gången konkurserna överstiger 900 under en enskild månad.

Även nystartade bolag har minskat

Antalet nyregistrerade företag är tillbaka på nivåer som innan pandemin. Senaste månaden registrerades 4 759 nya aktiebolag, vilket är 11 procent färre än samma period förra året. Totalt i Sverige finns idag 760 000 verksamma aktiebolag, vilket kan jämföras med för 10 år sedan då motsvarande siffra var ca 430 000.

Se även: Konkursvåg hotar svensk vindkraft - 1000 vindkraftverk på fall


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.