Statistiken visar en mörk bild: av de 45 702 företag som fick skatteanstånd har 9 440, eller 21 procent, försvunnit – antingen genom konkurs, likvidation eller fusion. "Över 25 procent av alla konkurser sedan pandemin vid något tillfälle beviljats tillfälligt skatteanstånd," konstaterar Stjerna. Bara under januari till september i år hade 26,7 procent av de konkursade företagen någon form av skatteanstånd, vilket innebär miljontals kronor som staten inte fått tillbaka.
Särskilt utsatta branscher är byggverksamhet, hotell- och restaurangnäringen, bilindustrin samt konsultföretag. På regional nivå är Östergötland, Västernorrland och Skåne de län där flest företag med skatteanstånd gått omkull. I Östergötland har hela 23,5 procent av dessa företag försvunnit, följt av Västernorrland med 23 procent och Skåne med 22,9 procent.
Situationen är fortsatt osäker för de företag som ännu inte börjat återbetalningarna. Många står inför sin första avbetalning i mars nästa år, men har redan nu problem med betalningsanmärkningar och Kronofogden. "Ungefär vart fjärde bolag har ännu inte börjat betala tillbaka," säger Karl Stjerna och varnar för att styrelserna i dessa bolag riskerar personligt ansvar om de inte försätter bolagen i konkurs innan obetalda avbetalningar förväntas.
Sammanfattningsvis står flera företag inför en svår höst och vinter. "Det ser dystert ut för många företag som fått skatteanstånd, och mycket tyder på att konkurstrycket bland dessa kommer att vara fortsatt högt," avslutar Karl Stjerna, och påpekar att detta kan innebära att livsverk går förlorade och att anställda blir arbetslösa.