Efter en kraftig nedgång mellan 2021 och 2022, som orsakades av regeringars nedstängningar och tillhörande penningexpansion under COVID-19-pandemin, samt den ryska invasionen av Ukraina, gör SAI en stark återhämtning," skriver Marian L. Tupy från Cato Institutet i en artikel på Humanprogress.org.

Simon Abundance Index (SAI) kvantifierar och mäter förhållandet mellan resurser och befolkning. SAI omvandlar den relativa rikligheten av 50 grundläggande varor och den globala befolkningen till ett enda värde. Indexet startade 1980 med ett basvärde på 100.

År 2023 var SAI 609,4, vilket indikerar att resurserna har blivit 509,4 procent mer rikliga under de senaste 43 åren. Alla 50 varor var mer rikliga 2023 än 1980.

Om Simon Abundance Index (SAI)

SAI baseras på idéerna från Julian Simon, ekonom vid University of Maryland och seniorforskare vid Cato Institutet, som var pionjär inom forskning och analys av förhållandet mellan befolkningstillväxt och resurstillgång. Om resurserna är begränsade, argumenterade Simons motståndare, borde en ökning av befolkningen leda till högre priser och brist. Men Simon upptäckte genom omfattande forskning över många år att motsatsen var sann.

I takt med att den globala befolkningen ökade blev nästan alla resurser mer rikliga. Hur är det möjligt?

Simon insåg att råmaterial utan kunskap om hur man använder dem inte har något ekonomiskt värde. Det är kunskap som omvandlar råmaterial till resurser, och ny kunskap är potentiellt oändlig. Simon förstod också att det endast är människor som upptäcker och skapar kunskap. Därför kan resurser växa oändligt och oavbrutet. Sanningen är att människan den ultimata resursen.

Missa inte: Lågt barnafödande "ett av de största hoten mot civilisationen"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar: