Generativ AI är en typ av artificiell intelligens som kan generera nya data eller innehåll, exempelvis för att skapa nya texter, bilder, musik och videor. Tekniken har varit ett hett omdiskuterat ämne, främst med anledning av de nya kraftfulla verktygen som exempelvis ChatGPT.

En särskild aspekt av teknikens intåg i våra liv är huruvida AI kan få konsekvenser för hur arbetsmarknaden ser ut i framtiden. Kommer människor att bli av med sina jobb? Kommer nya jobb att uppstå? Vad finns det för möjligheter respektive risker med att implementera AI på arbetsplatsen?

Svenskar tror inte på stor AI-påverkan

Inom den närmsta framtiden – de kommande fem åren – kommer inte AI:s roll att hinna bli så stor att den påverkar arbetsplatserna över huvud taget. Det tror nästan hälften (44 procent) av svenskarna som tillfrågats i en ny Sifo-undersökning.

Ungefär en fjärdedel (27 procent) tror däremot att AI kommer att innebära förändringar på deras arbetsplats. Av dessa tror 22 procent att de kommer att minska sin personalstyrka på grund av AI medan endast 5 procent tror att de kommer att anställa fler med anledning av AI:s intåg.

Många ser säkerhetsrisker

En del specifika hinder står i vägen för att implementera AI på ett effektivt sätt på jobbet, uppger de tillfrågade i undersökningen. Säkerhetsriskerna med AI är den största utmaningen, det anger 38 procent. Utöver det är otillräcklig tillförlitlighet (31 procent), brist på kunskap om AI (26 procent) samt juridiska frågor (26 procent) utmaningar för företagen att börja använda AI.

– Även om många pratar om generativ AI som en potentiellt omvälvande teknik för hela vårt samhälle så har majoriteten inte riktigt förstått än hur de kan använda AI. Men det tar alltid tid för ny teknik att hitta sin plats i människors vardag. Generativ AI öppnar nya möjligheter på jobbet och i skolan, där tekniken exempelvis redan nu kan ge stöd i den kreativa processen eller för att få hjälp i textproduktionen för småföretagare, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-01-27 11:29
Redan för 6-7 år sedan hade över 50.ooo i Finland genomgått kurs i AI.Om ni ska hänga med i framtiden så får ni också lära er nya saker och det är inte att sitta och trycka på era telefoner-inte läsa någon litteratur.Nej, ta er i kragen och lär er AI,för den intar marknaden fortare än ni anar och är ni inte med så står ni utanför och blir överkörda.AI finns redan överallt omkring er utan att ni tänker på det.För att företagen ska kunna anpassa sin teknik till AII förutsätter att personalen hänger med i utvecklingen.Cheferna måste prioritera denna utbildning för ALLA eftersom den kommer att beröra alla i ett företag -inte bara toppen.Detta om företagen ska kunna konkurrera effektivt med andra företag som redan har sett om sitt hus.Japanerna brukar vara tio år före i utvecklingen av robotar.De tjänstgör idag som sällskap för äldre.Botarna är ännu inget.Jag brukar säga att de saknar huvud, men när de blir mer utvecklade och intelligentare då tar de över många arbetsplatser. Läs gärna prfessor Max Tegmarks bok "Life 3.0" där han skissrar upp tänkbara scenarier över AI-utvecklingen.Han samlade också många av världens "brightaste " hjärnor för att fundera hur man skulle kunna vrida AI-utvecklingen på ett för människorna positivt sätt.För om fel personer får styra denna utveckling kan det få hemska konsekvenser!Tänk på vilka olämpliga personer det sitter som ledare i många länder.De har bara tankar om hur de ska roffa åt sig själva så mycket som möjligt och inte en tanke på befolkningen och dess utbildning-arbeten-rimlig ersättning osv.
Sätt igång och lär er! Sitt inte och slöa till och slösa er tid med detta
telefonelände!
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.