Mindre än 1 procent av företagen ansöker
Enligt rapporten är det endast 0,4 procent av de etablerade företagen som kvalificerar sig som faktiskt ansökt om momsbefrielse. Även om antalet ansökningar ökade något efter omsättningsgränsens höjning, är det fortfarande en mycket liten andel av företagen som tar del av regeln.
– ”Det är tydligt att de flesta småföretag väljer att förbli momsregistrerade, trots att de har möjlighet att bli befriade,” konstaterar rapportförfattarna Jon Olofsson och Daniel Hallberg.
Bland nystartade företag är andelen något högre, eftersom momsbefrielse är standardvalet vid registrering. Många väljer dock att momsregistrera sig efter en tid – hela 30 procent gör det inom tre år.
Varför ansöker inte fler?
En förklaring till det låga nyttjandet är att momsbefrielse innebär att företagen inte längre kan dra av ingående moms på sina inköp. Detta är särskilt viktigt för företag med ett negativt momsnetto, det vill säga företag som får tillbaka mer moms än de betalar in.
– ”Företag som befinner sig längre ner i momskedjan, exempelvis detaljhandeln, är överrepresenterade bland de som väljer momsbefrielse,” står det i rapporten.
En annan möjlig orsak är brist på information. Skatteverket föreslår därför en enkätundersökning för att ta reda på varför så få företag utnyttjar regeln.
Inga tecken på skatteplanering
En vanlig oro vid regler som denna är att företag anpassar sin omsättning för att hålla sig under gränsen – så kallad ”bunching”. Rapporten visar dock att det inte finns några tydliga tecken på detta beteende.
Trots den låga användningen kommer möjligheten till momsbefrielse att finnas kvar, och med den senaste höjningen till 120 000 kronor hoppas regeringen att fler småföretag ska dra nytta av förenklingen.