Knappt tre av tio svenska företag drivs av kvinnor. Detta innebär att Sverige i ett europeiskt perspektiv ligger dåligt till när det kommer till kvinnligt företagande. Endast Slovakien, Irland, Malta och Rumänien placerar sig lägre i {nf-listan av EU-länder}.

Detta tycks dock inte bero på ett ointresse från kvinnors sida. När STRATO tillsammans med Sifo undersökte svenskarnas inställning till att starta och driva egna företag framkom att många kvinnor i någon mån är positivt inställda till att starta eget.

Så ser kvinnor på egenföretagande

Totalt uppgav 47 procent att de var positivt inställda till att starta och driva eget företag. Närmare en av fem (18 procent) uppgav att det är något de kan tänka sig att göra någon gång i livet, medan 3 procent drömmer om att starta sitt eget företag. Att man kan tänka sig att ha ett eget företag som syns och finns på nätet uppgavs av 5 procent, medan lika många kan se sig själva sälja produkter på nätet och bedriva egen e-handel. 9 procent har redan har ett eget företag.

Detta hindrar kvinnor från att ta steget

Sju procent uppger att de har tänkt på att starta eget, men ännu inte tagit steget. Bland dessa respondenter uppger de flesta att de inte har tagit steget för att de ännu inte har funnit den rätta affärsidén. Näst vanligast är att man trivs med sitt nuvarande jobb (35 procent), medan 22 procent avstår för att de tycker att det känns för osäkert. Lite drygt en femtedel, 21 procent, avstår för att det verkar vara för mycket arbete.

– Det är tydligt att många värderar trygghet i arbetslivet, något som är extra förståeligt i ekonomiskt utmanande tider. Undersökningen visar tydligt att många har drömmar som de avstår från, bland annat med anledning av osäkerhet och oro för hög arbetsbelastning. Att omvandla sina drömmar till verklighet behöver dock inte innebära avkall på trygghet. Den som har ett hjärteprojekt kan börja smått på sin fritid för att ge det ett ansikte utåt på nätet, för att senare växla upp, säger Herman Borel, Internationell affärsverksamhetschef på STRATO.

En av tio vet inte hur man kommer igång

Att det på olika vis känns svårt eller utmanande att ha ett eget företag tycks vara ett hinder för många av de som är positivt inställda till att starta eget men ännu inte gjort det. Respondenterna uppger att de inte vet hur eller var de ska börja (15 procent), att det verkar för komplicerat att komma igång (13 procent), att de saknar kunskap för att skapa en hemsida, webbshop eller mejl (9 procent) och att de inte vet vilka verktyg de ska använda för att få igång verksamheten på nätet (4 procent).

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 21–26 april 2023.

Totalt intervjuades 1337 personer i åldern 18–65 år, varav 1034 personer inom sysselsättning.

Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Om STRATO
STRATO är ett av Europas största webbhotell med tjänster inom domän, e-post, webbplats och server till verktyg för marknadsföring online och molnlagringstjänsten HiDrive. STRATO grundades i Berlin 1997 och har över 4 miljoner domäner och 1,6 miljoner kunder med över 2 miljoner kontrakt. Företaget har cirka 500 anställda och driver två TÜV-certifierade datacenter med över 100 000 fysiska och virtuella servrar i Berlin och Karlsruhe. Som ett av de första företagen inom hostingbranschen har STRATO varit klimatneutralt sedan 2021. STRATO AG är en del av börsnoterade IONOS Group SE.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar: