– Arbetslösheten kommer att stiga tydligt under året. Vi räknar med att den stiger med drygt en procentenhet, säger Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea till TN.
Framför allt är det hotell och restaurang, detaljhandeln samt byggsektorn som drabbas då hushållens köpkraft minskat.
Susanne oroas av varsel, konkurser och tillväxttapp som redan har börjat visa sig i Sverige. Nyligen kom siffror från SCB som visar på tydliga BNP-fall.
– Sverige har det största BNP-tappet av de europeiska och nordiska länderna i vår nuvarande prognos.
Hon varnar för att ytterligare höjningar av räntan kan slå hårt.
Anders Ljungberg, enhetschef på Analysavdelningen på Arbetsförmedlingen, håller med och berättar för TN att också myndigheten bedömer att de ökade räntorna och den ökande inflationen slår hårt mot hushållen under första kvartalet i år.
Se även: Ny inflationstopp
– Det gör att hushållen måste anpassa sin budget. Det tror vi kommer göra att konsumtionen av sällanköpsvaror och hotell- och restaurangbesök kommer att minska. Det påverkar efterfrågan på arbetskraft och gör, tror vi, att arbetslösheten så smått kommer att öka under andra kvartalet i år, säger han till TN.
Eva Uddén Sonnegård som är ekonomiedoktor och forskare på Ratio är mest orolig för ökad polarisering.
– Jag är mer bekymrad för utrikes födda än för ungdomar. Ungdomarna har ofta extrajobb samtidigt som de studerar, säger Eva Uddén Sonnegård och menar att de utrikesfödda i stället tenderar att helt försörja sig på de jobb som nu riskerar att försvinna, berättar hon för TN.