Redan om fyra år träder de första personerna ur Generation Alpha, alltså personer födda 2010 eller senare, in i yrkeslivet. Gruppen har helt andra förväntningar på att leva i en sömlös värld än tidigare generationer. Kraven på att den digitala världen ska vara integrerad med den verkliga världen kan förändra hur företag, städer, och den ekonomiska styrningen kommer fungera i framtiden.

  • Två tredjedelar (66%) av de svenska barnen siktar på att bli egenföretagare i framtiden.
  • 8 av 10 (79%) barn har tjänat pengar på egen hand de senaste 12 månaderna – varav mer än hälften (57%) har använt teknik som sociala medier- och streamingplattformar för att skaffa sig en sidoinkomst.
  • 6 av 10 (59%) får mest inspiration och nya idéer av att följa ”TikTokers” och ”Youtubers” i sociala medier.

Generation Alpha har annan syn på pengar och arbete

Men hur fungerar egentligen Generation Alpha? Vilka är deras drivkrafter?

Det som utmärker åldersgruppen är att de är lika sammankopplade med online-världen som den verkliga. Det påverkar deras attityd till pengar, deras syn på hur man bäst tjänar pengar och hur man lyckas få sitt drömjobb.

  • 8 av 10 (79%) av de svenska barnen har tjänat pengar på egen hand, med sysslor som att städa huset och klippa gräset, de senaste 12 månaderna.
  • 6 av 10 (57%) har använt teknik för att tjäna pengar, där det vanligaste sättet att skapa en inkomst är via sociala medier (38%) samt via streamingplattformar (23%).
  • 4 av 10 (40%) barn tror att de kommer använda sociala medier i sitt framtida drömjobb.
  • Forskning visar dessutom att barn som hjälper till hemma har större chans att lyckas i livet.

I sin jakt på att nå drömjobbet i framtiden tror gruppen Gen Alpha att erfarenhet av sociala medier är en bättre kunskap än arbetslivserfarenhet och utbildning.

Kreativa och söker ständigt ny inspiration

En majoritet (57%) av barnen i undersökningen menar att de är mer kreativa än sina föräldrar. Därför vänder de sig till ”TikTokers” och ”Youtubers” för att få inspiration.

6 av 10 (59%) av barnen menar att de får nya idéer av att titta på innehållsskapare i sociala medier, vilket överträffar aktiviteter som att chatta med vänner (47%) och rita/skriva (34%).

Var tredje barn (33%) har lärt sig att tjäna pengar genom att titta på digitala kreatörer och influencers, medan endast 8% vände sig till böcker för att skaffa sig kunskap.

"Baserat på undersökningen, ser vi att Alpha-generationen kommer att tvinga företag, politiker, och i slutändan hela samhällen, att tänka om gällande handel. Jag tror att dessa förändringar kommer ske snabbt och för att fortsätta vara konkurrenskraftiga måste företagen ställa om för att kunna möta förväntningar om ett enklare och mer bekvämt liv. På Visa vill vi hjälpa våra kunder och partners att navigera genom dessa förändringar och förbereda sig för en ny tid inom handeln. Endast de som kvickt anpassar sig till den nya verkligheten kommer kunna möta behoven hos nästa generation och med Visas fokus på innovation är jag övertygad om att vi har en viktig roll att spela." kommenterar Fredrik Lindquist, Sverigechef för Visa.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.