Under 2023 ökade den globala försäljningen av elbilar med 35 % jämfört med föregående år, vilket har bidragit till stark tillväxt för biltillverkare, enligt Internationella energirådet, IEA. Det rapporterar US News.

Företag har gjort stora investeringar i ny batteriteknik och omstrukturering av produktionslinjer, samtidigt som bland annat statliga subventioner tillfälligt har stöttat företagen.

Trots framgångarna har utmaningar uppstått, däribland höga lagernivåer och prisfall på elbilar. Konsumenternas intresse för billigare elbilar har ökat konkurrensen, särskilt från Kina, medan många tidiga köpare ser sina elbilars värde minska och har svårt att sälja dem begagnade. Bilmarknaden står inför en osäker framtid, där konsumenternas inställning till elbilar fortsätter att vara tveksam.

Den senaste tiden har elbilsförsäljningen minskat och vissa tror att elbilsbranschen är en bubbla som kommer att spricka.

De 10 högst värderade biltillverkarna just nu är:

Bilföretag | Marknadsvärde*

1. Tesla Inc. (ticker: TSLA) | $689,6 miljarder

2. Toyota Motor Corp. (TM) | $247,7 miljarder

3. BYD Co. Ltd. (OTC: BYDDY) | $92,7 miljarder

4. Ferrari NV (RACE) | $85,5 miljarder

5. Mercedes-Benz Group AG (MBG.DE) | $73,3 miljarder

6. Porsche Automobil Holding SE (OTC: POAHY) | $71,2 miljarder

7. Bayerische Motoren Werke AG (OTC: BMWYY) | $58,7 miljarder

8. Xiaomi Corp. (OTC: XIACF) | $57,3 miljarder

9. Volkswagen AG (OTC: VWAGY) | $56,6 miljarder

10. General Motors Co. (GM) | $52,5 miljarder

*Vid stängning av börsen 21 augusti.

1. Tesla Inc.

Tesla fortsätter att överraska, glädja och ibland göra investerare besvikna. Företaget har på sin resa från de tidiga dagarna med sin sublima Roadster gått till ett konglomerat som representerar en hel serie av elbilar, inklusive lastbilar. Företaget positionerar sig med teknisk innovation med utmanande energilagring och AI.

2. Toyota Motor Corp.

Toyota hade länge kronan som världens mest värdefulla biltillverkare, men blev omsprungen av Tesla 2020. Grundat 1937, är detta japanska företag baserat i Toyota och inkluderar bilmärken som Lexus, Subaru och Suzuki.

3. BYD Co. Ltd.

BYD, kort för "Build Your Dreams," är en kinesisk biltillverkare grundad 1995 av Wang Chuanfu i Shenzhen. Ursprungligen som tillverkare av mobilbatterier, har BYD expanderat till prisvänliga elbilar, lastbilar, bussar och solpaneler.

4. Ferrari NV

Enzo Ferrari grundade sitt lyxbilsföretag i Maranello, Italien, 1939. Ferrari har under sina 85 år fascinerat racingfans, särskilt inom Formel 1 där Scuderia Ferrari regerar. Känd för högvärdiga sportbilar, har Ferrari ett av världens starkaste varumärken.

5. Mercedes-Benz Group AG

Mercedes-Benz Group, tidigare Daimler AG, grundades 1926. Känd för att producera Mercedes-Benz, AMG, Maybach och EQ-fordon, har den tyska biltillverkaren återuppbyggt sitt lyxmärkesstatus efter år av börsnedgång.

6. Porsche Automobile Holding SE

Stuttgart-baserade Porsche, en 93-årig tysk biltillverkare, är mest känd för den ikoniska 911-modellen.

7. Bayerische Motoren Werke AG

BMW Group, baserat i München, inkluderar märken som BMW, Mini och Rolls-Royce, samt motorcykelproduktion och finansiella tjänster.

8. Xiaomi Corp.

Xiaomi Corp. är ny på listan. Med huvudkontor i Peking är detta kinesiska företag mest känt som världens näst största smartphonetillverkare, efter Samsung.

9. Volkswagen AG

Grundat 1936 och med huvudkontor i Wolfsburg, Tyskland, är Volkswagen känt för den ikoniska Bubblan. En annan populär bil, den ikoniska folkvagnsbussen, återskapades 2022 som den elektriska "ID Buzz." Volkswagen äger märken som Audi, Lamborghini, Bentley och Porsche.

10. General Motors Co. (GM)

Grundat 1908 av William Durant, med bilmärken som Cadillac, Buick, Chevrolet, Hummer och Pontiac.

Missa inte: 2G-3G släcks 2025: "Bilen kan beläggas med körförbud"

Se även: Elbilen överges till förmån för förbränningsmotorn


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.