Introduktion

I mitt arbete med digital marknadsföringsstrategi, har jag dedikerat mig åt att navigera i den ständigt föränderliga världen av online marknadsföring. Med en djupgående förståelse för SEO, PPC, content marketing, sociala medier och e-postmarknadsföring, strävar jag efter att skapa digitala kampanjer som ökar synligheten online och driver verklig affärsutveckling.

Jag har turen att kunna använda min kunskap och expertis för att driva mitt egna bolag där vi hjälper andra företag synas. Det kan dock vara en lång, tidskrävande och mycket kostsam process. Många mindre företag kontaktar oss för att få hjälp med detta men förstår ofta inte hur mycket tid och resurser som läggs ner för att skapa en optimal digital närvaro. Vi på INFINITO förstår att alla inte har expertisen att kunna skapa egna digitala kampanjer och behöver outsourca dem till andra bolag men detta är som sagt kostsamt. Därför har jag skrivit ner 4 steg för dig som är egenföretagare och vill påbörja marknadsföring för era olika digitala kanaler.

Observera att detta inlägg inte kommer att djupdyka i hur du fixar alla de olika problemen du kan komma att stöta på men ger dig en översikt på vad du bör tänka på. Jag kommer även att länka värdefulla resurser till hur du själv kan hantera dessa problem.

1. Optimera din hemsida

Med över hälften av all webbtrafik som kommer från mobila enheter, är en mobilvänlig webbplats inte längre ett alternativ utan ett måste. Google prioriterar också mobilanpassade webbplatser i sina sökresultat, vilket gör detta till en avgörande faktor för din SEO-strategi.

Ett enkelt sätt att veta om sökmotorer som Google anser din hemsida vara mobilanpassad är helt enkelt att känna av själv. Ta fram mobilen och gå in på din hemsida. Gå noga igenom alla sidor, känns dem bra? Ser man allting tydligt? Google främjar sidor som är användarvänliga och enkla att läsa/förstå för människor. Det ar ju trots allt vi som använder dem. Har du byggt sajten själ i ett CMS (content managment system) som Wordpress eller Webflow kommer många av detaljerna du skapar i "dator" gränssnittet att automatiskt se bra ut på mobilen. Men vissa saker kommer att strula, det gör det alltid. Behöver du hjälp med att optimera din sajt finns det tusentals resurser på Google eller Youtube där du kan få hjälp med just detta. Se bara till att den resursen du använder dig av är ämnat åt ditt specifika CMS.

För att testa och förbättra din webbplats mobilanpassning, har jag regelbundet vänt mig till Google's Mobile-Friendly Test. Detta verktyg erbjuder en snabb överblick över hur väl din webbplats presterar på mobila enheter och ger specifika rekommendationer för förbättringar. Du hittar verktyget genom att söka efter "Google Mobile-Friendly Test" i din föredragna webbläsare eller genom att besöka direkt via Google's Mobile-Friendly Test.

En annan viktig faktor är webbplatsens laddningstid. En långsam webbplats kan avsevärt skada användarupplevelsen och öka avvisningsfrekvensen, vilket negativt påverkar din webbplats SEO och konverteringsfrekvenser. För att analysera och förbättra din webbplats laddningstider, har jag använt Google PageSpeed Insights. Detta verktyg ger inte bara insikt i din webbplats prestanda på både mobila enheter och skrivbord utan ger också konkreta åtgärdsförslag för att öka hastigheten. Verktyget är tillgängligt via Google PageSpeed Insights.


2. SEO Basics för Snabba Vinster

Nyckelordsoptimering

En kritisk del av SEO är nyckelordsoptimering. Det är viktigt att förstå vilka termer din målgrupp använder när de söker efter de produkter eller tjänster du erbjuder. Ett perfekt verktyg för att komma igång är SE Ranking för utforska relevanta nyckelord och få insikt i sökvolym och konkurrens. Detta verktyg är en konkurrent till de större verktygen SEMrush, Ahrefs eller MOZ. Det är billigare och erbjuder 14 dagars gratis test vilket är väldigt generöst. Det är perfekt för dig som precis börjat men ändå behöver många avancerade metoder och redskap. De har även en bra video som leder dig genom processen för just nyckelords analys. Se videon här.

När du väl gjort din analys bör du se till att använda dessa ord genom hela din hemsida. Men var försiktig, du ska inte bara spy ut orden överallt. Innehållet måste fortfarande vara relevant och väl utformat. Integrera även nyckelorden i titeltaggar, metabeskrivningar, och innehåll. På detta sätt kan du förbättra din synlighet i sökresultaten.

Detta är dock bara början av din SEO resa. Du behöver kontinuerligt uppdatera och ändra innehåll på din hemsida. Det kan vara klokt att skapa en blogg eller resurs sida för dina läsare. Du kommer även behöva skaffa "backlinks" för att visa Google att din hemsida har auktoritet. Men detta behöver du inte grotta ner dig i förrän du fixat grunderna.

3. Google My Business

För lokala företag är Google My Business (GMB) en ovärderlig resurs för att förbättra lokal SEO. Att skapa och optimera en GMB-profil gör det möjligt för ditt företag att visas i lokala sökresultat och på Google Maps, vilket ökar din synlighet för potentiella kunder i ditt område. Jag rekommenderar starkt att du lägger till komplett och noggrann information om ditt företag, inklusive adress, telefonnummer, öppettider och bilder. Detta verktyg har visat sig vara avgörande för att driva lokal trafik och förbättra lokala rankingar. Du kan komma igång med Google My Business genom att besöka Google My Business.

Om du har tidigare kunder som du har en bra relation med och gjort ett bra jobb för tidigare kan det vara en bra idé att be dem göra en recension på din GBP. Google säger själva att företag med minst 5 stycken recensioner gör mycket bättre intryck och genererar mer klick och leads. Var noga med att svara på dessa recensioner då det ger andra intrycket av ett mer seriöst företag.

Du kan även aktivera chatt funktionen så att folk kan nå dig direkt från Google Maps eller Google. Se till att svara dessa då denna funktionen kan bli borttagen om du inte svarar.


4. Sociala medier

Välja rätt plattformar

Inte alla sociala medieplattformar är lämpliga för varje företag. Valet bör baseras på var din målgrupp spenderar sin tid och vilken typ av innehåll som bäst representerar ditt varumärke. Jag har använt verktyget Pew Research Center’s Social Media Fact Sheet för att få insikt i demografin för varje plattform, vilket hjälpt mig att rikta mina ansträngningar där de gör mest nytta. Genom att förstå vilka plattformar din målgrupp föredrar, kan du skräddarsy ditt innehåll och dina kampanjer för att engagera dem mer effektivt.

Profiloptimering

En optimerad social media-profil är grundläggande för att etablera ditt varumärkes identitet och trovärdighet online. Detta innebär att ha en uppdaterad profilbild och omslagsbild som reflekterar ditt varumärke, en bio som tydligt förklarar vad ditt företag gör, och länkar till din webbplats. Jag har använt Canva, ett användarvänligt designverktyg, för att skapa professionella bilder och grafik för sociala medieprofiler. Canva erbjuder mallar som är anpassade för varje social media-plattform, vilket gör det enkelt att skapa ögonfångande grafik som förstärker ditt varumärkes budskap. De har också en gratis testperiod vilket gör det enkelt för dig att börja.

Engagemang och innehållsstrategi

Att engagera sig med din publik genom konsekvent och relevant innehåll är avgörande för att bygga relationer och främja varumärkeslojalitet. Du kan använda verktyg som Hootsuite för att schemalägga inlägg över flera plattformar och övervaka interaktioner. Detta har inte bara effektiviserat processen utan också gett mig möjlighet att analysera prestanda för olika typer av innehåll, så att jag kan justera min strategi baserat på vad som fungerar bäst.

När du väljer att skapa innehåll, skapa innehåll som folk faktiskt vill kolla på! Många företag har oerhört tråkigt innehåll som ingen hade saknat om de försvann från plattformen. Försök att vara unik, håll dig till trenderna. Du behöver absolut inte lägga ner en enorm budget på att skapa "snygga" videor eller bilder. Mycket av det som fungerar på sociala medier är faktiskt tvärt om mot vanlig marknadsföring. Detta varierar lite från plattform till plattform men generellt sätt stämmer det. Folk som använder Instagram som sin huvudplattform beter sig annorlunda mot vad folk på LinkedIn gör.


Avslutningsvis

Som titeln av blogginläggen indikerar är detta endast början på din digitala närvaro. Börja med att fixa dessa delar av dina digitala kanaler så har du en väldigt bra start. Se till att kontinuerligt uppdatera alla dina olika egendomar. Detta är något som tar tid och energi men det kan vara en av de mest väl investerade timmarna du gör.

Behöver du hjälp med att utveckla din digitala närvaro och har en större budget kan du kontakta en digital byrå som hjälper dig med detta. INFINITO är en digital byrå i Göteborg och är experter på digitala lösningar.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.