“Att önska hjälpare istället för hjälp kan leda till att människor blir upp till 30 procent mer villiga att agera”, säger Jonah Berger, expert på övertalning och marknadsföringsprofessor vid Wharton School of the University of Pennsylvania, till CNBC Make it.

Det är en komplimang att be någon om hjälp

Känn inte att du lägger en börda över personen du ber om hjälp. Tänk istället att du visar respekt för den utvaldes expertkunskap, och att det är smickrande att fråga om hjälp.

Den identitetsstärkande strategin kan motivera människor till positiva beteenden och undvika negativa, säger Jonah Berger. "Fusk är dåligt, men att vara en fuskare är värre. Att förlora är dåligt; att vara en förlorare är sämre", säger Jonah Berger.

Övertyga med subtila detaljer och presens

Att vara övertygande handlar ofta om "subtila förändringar i vårt språk". Det är de enskilda orden som har betydelse och inte innebörden som helhet i ett meddelande eller argument.

I boken Magic Words utforskar Jonah Berger språkknep som kan göra dig mer övertygande inför kollegor, vänner och chefer. Exempelvis är det lättare att få människor att lyssna om du talar och skriver i presens. Enligt Jonah Berger är presens mer övertygande för att det generaliserar din upplevelse och får dig att låta mer självsäker.

Förra året medförfattade Jonah Berger en analys av över 200 000 bok- och musikrecensioner. "Ju fler meningar i recensionen som stod i presens, desto mer matnyttig tyckte människor att den var," berättade han nyligen i podden Knowledge at Wharton.

Självsäkerhet och närvaro skapar kreativitet

"Om du säger att Frankrike är roligt istället för att det var roligt; inte bara att boken hade en fantastisk handling, utan att den har en fantastisk handling; då tyder det på att du är mer självsäker eller säker på det du säger", säger Jonah Berger. "Resultatet blir att människor är mer benägna att följa din åsikt och känna sig övertygade."

Så tänk på att säga hur kompetent och kreativ din medarbetare är istället för “detta gjorde du bra”. Då ger du beröm som lyfter upp och kan påverka till ännu bättre prestationer i framtiden.

Se även: Så blir du omtyckt - en sak som ger omedelbar effekt

Lästips: 15 ordval som får fler att lyssna och respektera dig


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.