- “Vår nya skolchef är bättre än den förra.”
Tilläggas bör att han gick på en friskola där man som anställd på skolan i kulturen har att hälsa på eleverna på morgonen när dem kommer och på eftermiddagen när dem går hem. Tydlighet, Respekt och Berikande olikhet är ledorden. Tillbaka till historien igen. Jag blev förstås nyfiken på vad det var som gjorde att den nya skolchefen var bättre.
- “Han är det bara!”, blev svaret kort. Med tillägget.
- “Han hälsar på alla varje morgon…”.
- "Men gjorde inte den förra rektorn det?", frågade jag.
- “Jo, men inte lika ofta… den nya står i entrén varje morgon.”.
Till saken hör att skolan har cirka 430 elever i årskurs 0-9.
- "Och vad gör han mer?" frågade jag ivrigt, nyfiken på vad som verkligen var skillnaden som gjorde skillnad.
- “Inget, samma som den förra …”, blev svaret från min 8-åring.
- "Vad är det som gör hälsningen så viktig då?" frågade jag vetgirigt.
- "Han visar respekt", blev svaret kort och gott!
Wow var min tanke. Är inte detta ledarskapets kärnpunkt så säg – respekt. Ett ord där synonymer som aktning, vördnad, omtanke och hänsyn dyker upp i ordlistan. Att bli sedd, varje dag. Att bli visad omtanke. Och bli aktad och respekterad för den man är.
Är vuxna i arbetslivet annorlunda än en 8-åring? Personligen tror jag inte det, även om vi kanske, likt Clearasils klassiska reklam för acnemedel, “vill dölja det”… Så enkelt, men ändå så svårt.
Fundera på:
- Vad skulle bli annorlunda om du själv hälsade ordentligen på dina kollegor varje dag?
- Hur kan du genom att ge uppmärksamhet till personer runt omkring dig också själv stiga i aktning?
- Vad skulle du själv vinna på att möta dina kollegor och medarbetare med samma aktning?
Ledare tillåter medarbetare att lyfta fram sin egen potential. Förtroende blir avgörande. Tillit är inte bara ett ord. Tillit är något du visar i handling. Förtroende vinns inte genom fina overheadbilder eller ett välstrukturerat organisationsschema. Förtroende får du genom att visa öppenhet, ärlighet, rättframhet och tydlighet, men också genom att visa vem som är chefen när det hettar till. En chef och ledare som står bakom i vått och torrt. Inte bara i uppgång, utan även när det blåser snålare vindar.
Universums årliga undersökning (2014) med ca 24 000 respondenter visar att 61% vill ha en stöttande chef.
Ett långsiktigt hållbart ledarskap kräver uthållighet och att leva rollen – fullt ut. Att bara ta på sig chefskostymen måndag till fredag tror jag inte håller.
Ledare är ledare oavsett när du träffar dem, en tisdag eller en söndag, under semestern eller på jobbet. Jag menar inte att man aldrig är ledig eller ska ta ledigt, tvärtom. Jag menar att ledarskapet sitter på insidan.
Medarbetarna tar till sig ledaren först, sedan ledarskapet och först därefter budskapen kring vision, mål och affärsmässiga planer. Tror man inte på ledaren kommer ledarskapet och de övriga delarna att flagna likt målarfärgen på husets södersida.