Jo så är det. Låt mig få förklara hur jag tänker. Alla känner till sekvensen då Brasse ropade på Magnus och Eva och ställde frågan – Vilket djur är det som ska bort?

Här är den i vilket fall:

Vad som hände då var att de gav Brasse varsitt svar. Dessa ratade han alltid för han tyckte hans eget förslag var mycket smartare och fiffigare. Jag ler lite när jag skriver detta och minns att min favorit var bokstaven O. ”Bom bom bom bom bom bom bom. O vad det låter bra. Det är O:et i bommet som göret”.

Tänk nu din organisation. Dela upp dem i respektive avdelning och ställ frågan. Vad är det vi gör idag som ni vet att vi skulle kunna göra bättre? Lyssna in deras funderingar och svar men kom inte med en massa ”Om och men”. Bara öppna frågor!

  • Hur …
  • Vad …
  • Vem …
  • När …
  • Vilken/vilka …
  • Vem …
  • (Varför…) används sparsamt

När ni sen enats om vad ni kan förbättra så bestämmer ni en plan för genomförandet och en ansvarig person som håller i trådarna. Starta inte alla projekt på en gång utan välj det bästa och viktigaste först. Oftast går detta att utföra utan att det påverkar det vardagliga jobbet. Engagemanget ökar hos alla inblandade och de växer i sina roller. Släpp inte taget utan visa dig regelbundet och fortsätt med öppna frågor. Visa tydligt att du uppskattar dem för det de gör.

Detta kan bli ett stående inlägg i deras utveckling och glöm inte en enkel belöning, eller en större om förbättringen gjort stor skillnad.

När jag skriver detta minns jag en bok som jag köpte för många år sedan. Den heter ”Myten om det medfödda ledarskapet” av Stefan Boëthius & Martin Edin. Det är en av tre böcker i deras triologi om ledarskap. Mycket läsvärda. Jag har just i dagarna bokat in fem dagar på ett kloster för att reflektera kring livet och mina nästa steg i livet. Jag tar nog med dessa böcker och läser om dem. Förmodligen ger dem mig nya insikter.

Lev väl så hörs vi snart igen.

/Urban Gattzén

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.