De främsta ledarna utgår från en kombination av vetenskap och intuition. De har hög självinsikt, är flexibla och anpassningsbara, det skriver inc. De förstår att de måste kunna leda sig själva innan de kan kommunicera effektivt med andra och de använder sig av samtalsstrategier  och utvecklar dessa över tid.

Här är sju avgörande kommunikationsstrategier och egenskaper som skiljer de bästa ledarna från mängden:

1. De är modiga och äkta

De mest framgångsrika ledarna vågar vara öppna och genuina mot andra. Det kräver både självförtroende och ödmjukhet att visa sårbarhet. Genom att vara sårbara skapar de en känsla av trygghet, vilket frigör organisationen från överlevnadsinstinkter och istället frigör kreativitet, drivkraft och självorganisering. Framstående ledare undviker att gömma sig bakom artig tystnad och skapar en kultur där olika åsikter kan uttryckas fritt.

2. De lyssnar efter känslorna bakom orden

De bästa ledarna fokuserar inte bara på vad som sägs, utan på känslorna som ligger bakom budskapet. Att förstå de underliggande känslorna hjälper dem att snabbt tränga igenom onödiga barriärer och komma till sakens kärna.

3. De tar ansvar för sina egna känslor

Framgångsrika ledare lägger inte skulden på andra för hur de känner. De har full kontroll över sina egna känslor och väljer medvetet hur de ska reagera. Genom att vara medvetna och närvarande undviker de att projicera negativa erfarenheter på andra och avstår från att anklaga eller beskylla.

4. De är jordade och centrerade

När de lyssnar reagerar de inte impulsivt eller tilldelar egna tolkningar till vad som sägs. De kan sätta sig i den andres situation och förstå deras perspektiv vilket är extra viktigt under känslosamma och svåra samtal.

Samtidigt är de trygga i sig själva och känner inget behov av att ständigt behaga andra. Om en medarbetare säger: "Jag känner mig inte nöjd med mitt arbete," tolkar ledaren inte detta som "Du är en dålig chef," utan som "Jag behöver stöd." Denna förmåga att förbli centrerad skapar trygghet och låter andras upplevelser ha lika stort värde som deras egna.

5. De är nyfikna istället för dömande

När de möter känslomässiga reaktioner är ledare öppna och nyfikna på vad som ligger bakom dem. Om en kollega verkar överreagera eller bete sig irrationellt, undersöker de situationen utan att snabbt dra slutsatser.

De inser att dömande stänger dörren för viktiga insikter och lärdomar. Genom att vara nyfikna kan de sätta sina egna känslor åt sidan och ge fullt fokus åt situationen. De kan föreställa sig vad som kan ha hänt för att skapa den verklighet som den andre upplever och bekräftar deras perspektiv.

6. De identifierar mönster

Framstående ledare lyssnar både på innehållet i vad som sägs och observerar mönstren i interaktionen. De analyserar ständigt sig själva, andra och organisationens processer för att identifiera förändringar och trender.

Genom objektiv observation kan de tidigt upptäcka underliggande problem. Därefter använder de sin nyfikenhet för att förstå orsaken och hantera situationen proaktivt.

7. De skapar en trygg och inkluderande miljö

Framgångsrika ledare vet att deras främsta uppgift är att skapa en kultur av trygghet och tillhörighet, vilket frigör medarbetarnas kreativitet, innovation och passion.

Oavsett om det gäller ett tal till hela organisationen eller ett enskilt samtal, förmedlar de en känsla av gemenskap. De skyddar sina medarbetare och bygger en kultur som inte tolererar beteenden som hotar tryggheten, såsom mobbning, revirtänkande eller favorisering.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.