— New Mexico | USA

Torsdagen den 21 oktober avfyrade skådespelaren Alec Baldwin en pistol som borde ha varit laddad med lösa skott. Istället dödades cinematografen Halyna Hutchins, och regissören Joel Souza skadades. 

Samtliga var på plats i New Mexico för att spela in Western-filmen Rust, där Baldwin spelar huvudrollen som "Harlan Rust".

Alec Baldwin uttryckte schock, en scripta ringde polisen, Baldwin förhördes och släpptes.

Men Santa-Fe sheriffen fortsatte att förhöra vittnen. 

Normalt finns det en "prop master" eller "armorer" närvarande — en vapenexpert som ansvarar för hanteringen av potentiell farlig rekvisita. Men denna gång — inte den första i filmhistorien — gick något fel. 

Bland fler kända fall där personer dödats vid filminspelningar finns Brandon Lee, sonen till kampkonstlegenden Bruce Lee. Brandon sköts till döds 1993.  

Kritiker menar att det finns imitationer som är så lika originalen att det är helt onödigt att använda riktiga pistoler och förlita sig på "lös" ammunition — som inte heller i sig är helt ofarlig. 

Många oinsatta frågar sig vem Halyna Hutchins var. 

Filmfotografer är sällan lika kända som personerna framför kameran eller regissörerna som får den största äran men utan dem så skulle biofilmer såsom 007 och dylikt inte på långa vägar vara lika storslagna.

Cinematograferna håller inte nödvändigtvis i kamerorna själva utan det är deras visioner, känsla för vinklar samt deras tekniska kunnande som får fram det visuella konstverk som stärker regissörens berättelse. 

Halyna Hutchins började sin karriär som grävande journalist innan hon fann sin besvarade kärlek i rollen som "Director of Photography" — den som dirigerar det filmiska. Hon föddes i Ukraina och höll kontakten med hemlandet efter att ha blivit etablerad i Hollywood och USA. Hon var respekterad och omtyckt i sitt arbete och sörjs av de skådespelare och övriga kolleger som hon arbetade med.

Vid skjutningen fördes hon med helikopter till sjukhus men avled strax efter.

Hon lämnar efter sig maken Matthew Hutchins och en son. 

Halyna Hutchins blev 42 år. 


 
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.