Koopus grundades i Hedemora på helt privat initiativ i maj 2014.

Syftet var redan från start att skapa arbetstillfällen i en trygg och anpassad miljö för personer i utanförskap och/eller personer som riskerar att hamna i ett sådant.

Jag heter Bengt Fredriksson, är född 1960 och har en bakgrund främst inom IT/administration. Av olika orsaker har jag haft det tufft på arbetsmarknaden och långa arbetslösa perioder har varvats med åtgärder i en ändlös åtgärdskarusell utan att leda till något annat än att känslan av utanförskap har förstärkts. För fem år sedan såg jag av en slump ett reportage i en lokaltidning om företaget Koopus, blev intresserad och tänkte att jag skulle göra ett försök att söka arbete där. Tvärtom vad jag lärt hos olika coacher att man ska göra så skrev jag en fullständigt ärlig beskrivning av mig själv och vad jag sysslat med, men framhöll framför allt att jag var enormt trött på att stå utanför arbetsmarknaden och inget hellre önskade än att få avsluta mitt arbetsliv i värdighet, med lön för utfört arbete och inte sittande på en stol, filande på mitt CV och fylla det med x antal modifierade sanningar. Detta föll i god jord och nu har jag äntligen på arbetslivets höst en fantastisk arbetsplats att utvecklas i, fantastiska arbetskamrater, chefer som bryr sig om oss och en lön.

Jag går till jobbet med glädje. Förutom Koopus IT så sköter jag vår gravyrverkstad och hjälper även till i administrationen. Utan Koopus skulle jag med största sannolikhet må dåligt, ha usel ekonomi, vara prisgiven åt att vara arbetslös eller ”sysselsatt” i åtgärder de sista åren innan pensionen.

Framtiden för oss på Koopus liksom hos alla företag som bedriver näringsverksamhet är beroende av konjunkturer och marknadens tillgång och efterfrågan, där skiljer vi oss som ASF företag från andra former av sociala företag som främst har sin koppling till stiftelser och föreningar. Läs mer om ASF på vår hemsida: Vad är ett ASF? | Koopus, en trygg industripartner i Dalarna

Koopus är ett företag som sysslar med olika legoarbeten, främst till industrin. Det kan till exempel innefatta montering och packning eller gravyr och sömnadsarbeten. Utmaningen för oss är att hitta nya kunder och få dem att se vilka möjligheter vi kan erbjuda dem. Det kan innebära att fysiskt söka upp olika företag eller att, som jag gör just nu, marknadsföra verksamheten på nätet.

Vilka fördelar har då ett företag som anlitar Koopus?

Det finns en hel del. Förutom att vi erbjuder företag avlastning så att de kan ägna resurserna åt sin kärnverksamhet så bygger hela vår existens på nöjda kunder, utan kunder inget Koopus! Att dessutom ett företag som Koopus finns ger samhällsvinst och goodwill till de som anlitar oss.

Vi på Koopus vill att fler får upp ögonen för oss och den samhällsnytta vi tillför samhället, i slutänden finns även en vision om att vara med och starta upp flera Koopus på andra platser än Hedemora.

Jag är övertygad om att vår modell på arbetsplats är överlägsen när det gäller att kombinera vanlig vinstdrivande verksamhet med samhällsnytta, såväl i krass ekonomi för de företag som anlitar oss men även för samhället i stort när den enskilda människan får bättre hälsa, ekonomi och ett socialt sammanhang.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.