Vad som är garanterat är sämre konkurrens, dyrare produktion och minskad tillgång - detta skapar grön inflation.
Vad menas med grön inflation?
Grön inflation, ofta benämnd greenflation på engelska, kommer av kostnadsökningar till följd av miljö- och klimatregler. Det handlar om allt från högre skatter på drivmedel och energi till hårdare regler för djurhållning och markanvändning. Varje ny regel innebär ofta ökade kostnader för bönder och producenter – kostnader som till slut hamnar hos konsumenten.
Svenskt och europeiskt jordbruk står under hård press. Bönder förväntas leva upp till ständigt nya krav: större ytor, särskilda regler för gödsel, tvingande tider för grönbete, dyrare transporter och elpriser som skjuter i höjden efter nedläggningen av fungerande kärnkraftverk. Samtidigt möter de konkurrens från länder med helt andra regelverk och lägre produktionskostnader.
Att detta leder till minskad konkurrenskraft, sämre självförsörjning och stigande priser på maten i våra butiker är inte svårt att förstå.
I Nederländerna riskerar tusentals bönder att tvingas lägga ner sina verksamheter på grund av nya miljökrav. Många har redan kastat in handduken.
En liten ljusglimt är att vissa av dem har flyttat sin produktion till Sverige.
Men hur länge överlever de här när våra egna regelverk går i samma riktning?
Miljöpolitikens allvarliga negativa konsekvenser måste diskuteras. När reglerna blir så hårda att de slår ut både bönder och livsmedelsproducenter skadar vi inte bara vår ekonomi, vi gör oss också mer sårbara.
Matpriserna påverkas av grön politik. Och det är dags att vi börjar prata om det.
Tack för ordet,
/Fredrik Sandström
Insändare
Detta är en insändare och skribentens egna åsikter. Vill du skicka in en egen text eller svara på artikeln? Hör av dig till oss.