Henrik Grotte har varit entreprenör i princip hela sitt liv. För närvarande driver han, sedan fyra år tillbaka företaget Folkets Ombud. De hjälper varje år cirka 450 personer att få rätt ersättning från försäkringsbolag, då man erhållit personskador vid en trafikolycka.

När man drabbas av trafikskada är det ofta första gången, vilket gör att man inte vet vilka ersättning man har rätt till eller hur ersättningarna skall beräknas.

Villkoren och reglerna är komplicerade, inleder Henrik. Man kan även vara traumatiserad eller i chock, vilket innebär att komma svårt att ens klara de vanligaste göromålen.

- Då behöver man stöd. Det den som är skadad som har bevisbördan gentemot försäkringsbolaget för att få den ersättning man har rätt till.

Hur kom du in på din bransch?

- Efter att ha avslutat ett arbete med annat bolag letade efter någonting meningsfullt att arbeta med. Under ett års tid letande fann jag folkets ombud vilket kändes som ett företag som kunde vara mycket givande att arbeta med. Härligt att man faktiskt hjälper personer att få ett bättre liv samtidigt som man själv kan försörja sig.

Varje dag hjälper de många personer att få den ersättning de har rätt till vid trafikskador så att de får en drägligare vardag, fortsätter Henrik. Många som kommer till dem som kunder har fått sitt liv slagit i spillror då de drabbats av långa sjukskrivningar med stora inkomstbortfall, ofta dessutom med allvarliga men för resten av sina liv.

- I många fall kan man ej heller gå tillbaka till sitt ursprungliga arbete då man förlorat de fysiska eller psykiska förutsättningarna.

Vad är det roligaste, respektive det utmanande med att vara företagare, anser du?

- Det roligaste med att vara företagare i stort är att leda och utveckla en verksamhet. Sedan är det så att alla verksamheter går upp och ned beroende på inkommande order och produktion. Att uppnå rätt balans är krävande och utmanande.

Hur tror du att din bransch kommer att utvecklas framöver?

- Vi arbetar i en liten nisch i en stor bransch om vi ser oss som juridiska konsulter. Personskador är tyvärr ingenting som kommer att försvinna och 2018 ökade antalet dödsolyckor i trafiken. Men det finns utmaningar och för att fortsätta att vara bäst inom sitt område behöver man ständigt utveckla sina kunskaper.

Vad behöver en företagare tänka på om man råkat ut för en olycka i trafiken?

- Min bedömning är att det gäller tänka efter före. Som egenföretagare tar man ofta ut en liten lön. Det innebär att i de fall man drabbas av en skada som innebär att man inte kan arbeta normalt så får man låg ersättning från Försäkringskassan och försäkringsbolaget.

Därför kan det vara klokt att ta ut en rimlig lön från bolaget, men att betalat tillbaka den till bolaget om så krävs. Det är väl en bra idé att se till att man i företagsförsäkringen har en avbrottsförsäkring som täcker upp utifall man blir skadad och inte kan arbeta, en så kallad avbrottsförsäkring, tillägger Henrik.

Missa inte: Som läsare på Företagande.se har du möjlighet att teckna prisvärda försäkringar

Vilka tips vill du ge andra som också vill våga satsa på att driva eget företag?

- De första åren är svårast. Det kan därför vara bra att försöka komma över en verksamhet som redan är etablerat. Min bedömning är de som säljer tidigt sällan får ersättning för den stora insats man gjort initialt.

Henriks kriterier när han letar verksamheter är att det ska finnas en färdig produkt, någon form av försäljning med kassaflöde samt att värderingen av verksamheten är rimlig, avslutar han.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.