Jag är uppvuxen i en företagarfamilj med föräldrar som drivit flertalet verksamheter inom restaurangbranschen. Under många år var jag fast övertygad om att aldrig driva eget företag, jag vet vilket hårt arbete det innebär. Idag brinner jag för företagande. Jag har förvaltat mina kunskaper från restaurangbranschen och älskar hantverket vi utför i köket. Jag uppskattar vällagad mat tillverkad från grunden av fina råvaror. 

Karriär som kock

Min karriär började på café och bageri när jag var 16 år gammal. Jag blev kvar i branschen och mina yrkesval har mestadels kretsat kring mat. Jag har jobbat som finstyckare och lärde mig vilka delar som används till olika maträtter. Som kock fick jag möjlighet att starta upp kök i nybyggda förskolor åt kommunen. Jag validerade sedan till restauranglärare på gymnasiet. Där blev jag kvar flera år. Tycker verkligen om att arbeta med ungdomar och se hur de utvecklas till kreativa och stolta yrkesutövare.

Egenföretagare trots allt

Idag är jag egenföretagare trots min tidigare övertygelse att aldrig driva eget. 

För snart ett år sedan fick jag frågan att överta restaurang TONYS Borås. Tidigare ägare är sedan länge en vän till mig. Jag var därför väl insatt i verksamheten. Här fanns alla fina råvaror som är så viktigt för mig, verksamheten har en familjär atmosfär och ett stort hjärta så det var helt enkelt för svårt för mig att motstå.  

Att få med mig familjen på resan var helt avgörande. Vi tog ett gemensamt beslut och jag är tacksam att mina två grabbar Tim och Max vill vara delaktiga och jobba extra ibland på kvällar och helger. Jag är stolt över möjligheten att lära dem vad det innebär att vara entreprenör. De får insyn i det fina hantverket i köket genom att laga mat från grunden och inte minst, erfarenhet av den viktiga biten med service och möten med våra härliga kunder. Jag har också min stöttepelare och partner Adrian med mig. Han kan allt och jobbar som vår administratör, elektriker, tekniker, IT-expert, support och mycket mer. Ovärderliga kunskaper att ha i familjen för en nyföretagare. 

Självklart kan det vara utmanande att vara både mamma, arbetsgivare, chef och sambo. Men vi uppskattar tid tillsammans. Vi ser detta som vårt vardagsrum och umgås gärna här även utanför arbetstid. Glädje och gemenskap är en del av vårt värdeerbjudande så när vi får höra att vi har en familjär atmosfär och att man känner sig som hemma hos oss känns det som vi lyckats. 

Vårt recept för god mat och ett lyckligt kök: Råvaror av bästa kvalitet. Svenskt kött. Lokala grönsaker. Laga från grunden. En stor nypa kärlek och omtanke blandat med humor. Så gör vi. 

Expanderar snabbt

TONYSfamiljen växer. Vi tar emot elever och lärlingar för utbildning. Flera av dessa har jag haft möjlighet att anställa efter sin utbildning. Vi har snabbt blivit en personalstyrka på 15 personer som roterar 363 dagar om året, 7 dagar i veckan, 12 timmar om dagen. Jag är så stolt över mina duktiga medarbetare och otroligt tacksam för det fenomenala arbete dom utför hos oss.

Utmanande tider för småföretagare

Framåt ser jag utmaningar i att bevara det vi brinner för i en tid med inflation som går hårt åt småföretagarnas arbete. Bland annat gällande personalfrågor, arbetsmiljö och höga kostnader för el och råvaror. Genom att planera noga och att ta genomtänkta beslut ser vi positivt på framtiden. Vi kommer att stärka vår position ytterligare genom stark digital närvaro bland annat genom sociala medier. Vi har idéer för framtiden och när tiden är mogen ser vi möjligheter att expandera vidare. 

Startup tips

Mitt tips till dig som funderar på att starta eget. Det är fantastiskt kul men förbered dig på att jobba hårt. Se dig om i ditt befintliga nätverk för möjligheten att utbyta kunskap. Och stötta lokala verksamheter genom att jobba med dem i första hand. Det kan leda till både vänskapsrelationer och affärer.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.