"Dit vinden blåser hamnar jag". Så svarar Jacob Witt, 22 år, när jag frågar honom var han bor just nu. Han är en så kallad digital nomad och allt han behöver för att jobba är en dator, wifi och en telefon. 2019 är året och sådana som Jacob blir allt vanligare.
Efter två år med bas i Paris så har jag inte bara lärt känna en fantastisk kultur utan också lärt mig att tala och skriva franska till den grad att jag professionellt kan ta mig fram.
Detta är berättelsen om killen som tröttnade på Välas varuhus (i Helsingborg) och butiksjobbet på Telia och istället tog saken i egna händer: Att bli fri, på riktigt.
- När du inte är platsbunden så öppnar sig världen verkligen för dig. Du behöver inte bo dyrt mitt i stan, du behöver inte ta hänsyn till säsonger om du inte vill, du kan vara där det är varmt och härligt hela året, säger Jacob.
Kände sig "inboxad"
Efter studenten började Jacob jobba på Telia och tyckte direkt att det var ganska in-boxande. Han sa upp sig och anslöt istället med en stor segelbåt i Rom som hade destinationen Karibien. Över Atlanten gick det och Jacob jobbade som “sports-team,” vilket betydde att Jacob var ansiktet utåt mot kunderna och höll i diverse kul aktiviteter ombord. Exempelvis morgon-yoga, kayak-paddling, wakeboard, volleyboll på stranden etc.
Efter 5 månader, Jacobs sista vecka ombord, så går det på en vacker fransyska och för att göra en lång historia kort så flyttar Jacob till Paris ganska kvickt. Väl där får han jobb på en fransk start-up tack vare hans entreprenöriella bakgrund. Han erbjuds att starta den svenska marknaden och frågar då, men jag bor ju i Paris? “Och vadå då?” svarar hans chef och det är då det går upp för Jacob vilka möjligheter som ligger framför honom.
För- och nackdelar
Du säger att du kan jobba varifrån som helst men var sitter du helst och jobbar?
– Det är inget fel med att vara på samma plats, friheten ligger snarare i att man kan tacka JA till alla möjligheter som presenterar sig. Man kan i samband med ett möte i en spännande stad, stanna några dagar extra. Man kan när det är lite väl grått fly iväg en vecka till exempelvis Spanien utan att behöva “plocka ut några semesterdagar”.
Hur ser dina arbetsvillkor ut?
– Jag stämplar inte ut, jag stämplar inte in. För att vara helt ärlig så vet jag inte hur mycket jag jobbar. Det är lite utav ett entreprenörskapstänk som uppstår, ibland jobbar jag på lördagar och söndagar och ibland jobbar jag lite mindre, exempelvis när jag är iväg och seglar i exempelvis Kroatien, ett stort intresse jag har. Med ett schema fritt att sätta själv så kan jag planera in fler möten när jag vet att jag är mer stationerad och lite färre när jag vet att det kommer att flängas o faras. Jag fakturerar varje månad min arbetsgivare, Hubstairs, som för övrigt är världens bästa bolag i mitt tycke, och jag investerar / försöker bygga upp ett litet fastighetsbolag (i Sverige). Fördelar rent skattemässigt är bland annat att när man har kontor i Sverige så kan man plocka ut skattefritt traktamente när man är iväg ute i världen på kundmöten.
Vad är det sämsta med att vara en digital nomad?
- Det måste vara avsaknaden av fysiska kollegor. Det är härligt att ha kollegor och även om jag då och då åker och hälsar på och har mycket möten så blir det väldigt självständigt och då krävs verkligen disciplin. Något som jag inte har någon naturlig överflöd av. Det är ibland en utmaning att behöva ta många möten i diverse videokonferenser.
Fördelar?
- Andra fördelar med att inte vara platsbunden är de häftiga kulturella möten som uppstår. Efter två år med bas i Paris så har jag inte bara lärt känna en fantastisk kultur utan också lärt mig att tala och skriva franska till den grad att jag kan professionellt ta mig fram. Nu inför hösten har möjligheten att skeppa en båt ner till Italien uppenbarat sig och då är det underbart att vara en “digital nomad”. Därför drar flyttlasset vidare mot Palermo som verkar varmt och härligt. Jag får dessutom med mig en gast och tillika vän som även han kommer jobba / studera därifrån så då sätter vi upp camp i Palermo och hyr in oss på ett kontor tills det att det blir varmare i de Norra delarna av världen.
Jacob avslutar:
- På samma sätt som Väla kändes in-boxande så känns livet i Palermo istället fritt och tilltalande. Jag var där nere och rekade lite i våras och tanken att kunna vara affärsutvecklingschef för den Skandinaviska marknaden och samtidigt få ha flipflops på sig 360 dagar om året och kunna bada 300 dagar känns som en utmärkt kombo. Jag är oerhört tacksam. Heja internet!