Nästan alla artiklar som skrivits om entreprenörskap antyder att det inte passar oss alla. Egenskaper listas som vanligen förknippas med framgångsrika människor så som stark arbetsmoral, uthållighet, övertygelseförmåga och disciplin.

I 25 år har Grant Cardone studerat entreprenörer och han menar på att det som främst bidrar till deras framgång inte är detsamma som vad samhället vanligtvis lyfter fram som fördelar. Personer som John D. Rockefeller, Henry Ford och Oprah Winfrey har inte uppnått sin storhet genom att ha de egenskaper. Inte heller efter att ha följt den smala stigen som rekommenderas av ”management gurus”.

Så tror inte på allt andra säger om dig och inte heller på de som vill placera dig i ett fack. För kanske är det så att dina förmodade negativa sidor och egenskaper i verkligheten är dina tillgångar. ADHD och andra bokstavskombinationer som av många ses ett problem kanske i själva verket är en styrka som kan leda till en rad företag och andra prestationer i livet.

Testa dig själv: 6 entreprenörstyper, vilken tillhör du?

Här är tolv tecken som många anser vara något negativt, men som faktiskt kan vara tecken på att du är menad att bli entreprenör. Hur många av dem stämmer in på dig?

1. Hatar när inget händer

Du har svårt att se varför saker och ting alltid ska göras på ”det gamla hederliga sättet”, utan att någon kan förklara varför. Du är ingen person som vill sitta och titta på och du är inte heller en person som vill följa flocken.

2. Lätt uttråkad

Du finner dig lätt uttråkad och andra ser på dig som ett problem. Men ingenting är fel med dig förutom att du är uttråkad med aktiviteter som inte är utmanande nog. Det är därför du hatade de flesta lektionerna i skolan. Bill Gates hoppade t ex av college för att senare bli en av världens rikaste män.

3. Fått sparken från tidigare jobb

Du är för kreativ för ditt eget bästa när det gäller att arbeta för andra. Kanske har du som mig, fått sparken från tidigare anställningar. Att bara vara en kugge i hjulet är svårt då du vill skapa något andra kan inspireras av och bidra till.

4. Stämplad som rebell

Du vet att storhet ligger utanför linjerna av likformighet och tycker inte att politik, lagar och förordningar gäller dig. Du har beskrivits som en rebell och regelbrytare som skulle trotsa gravitationen om du kunde.

5. Står emot auktoriteter

Du har hela ditt liv stått emot auktoriteter som dina föräldrar, lärare och chefer. Du går inte hand i hand med överenskomna normer i grupper eller i samhället du arbetar och lever i.

Missa inte: 3 tips hur du tar tillvara på ADHD-personers superkrafter

6. Redo att förbättra allt

Du tittar alltid på hur du kan göra saker och ting bättre. Dessutom är du påstridig och delar fritt ut dina tankar och idéer till förbättring, även när du inte är tillfrågad.

7. Dålig på att kallprata

Du har svårt att göra den typ av småprat som ger lugn till så många människor. Det känns som ett slöseri med tid och gör dig bara obekväm.

8. Jobbig uppväxt

Du kan ha fått mycket kritik, retats och även mobbad som barn eller tonåring. Detta har fått dig att vilja bevisa för världen att du verkligen är en kraft att räkna med.

9. Besatthet

Du kanske har blivit stämplad som besatt eller med tvångsmässigt beteende eftersom när du väl påbörjar något har du svårt att släppa taget. Låt inte någon övertyga dig om att det är en sjukdom eller en brist. Alla de stora entreprenörerna gräver ner sig totalt i sitt arbete och sin vision. Howard Schultz höll t ex fast vid Starbucks även när hans familj försökte övertala honom att lägga ner.

10. Rädd för att gå solo

Entreprenören inom dig är rädd för att gå på egen hand – men samtidigt livrädd för att inte göra det. Denna rädsla är vanlig i vårt samhälle eftersom vi har lärt oss att tro att entreprenörskap är mycket mer riskfyllt än att ha ett "fast jobb". Verkligheten är att osäkerheten finns i båda.

11. Svårt att varva ner

Du kan inte sova på natten eftersom du inte kan stänga av dina tankar. En affärsidé kan även visa sig i drömmen. Nästa morgon finner du dig fortfarande slukad av tanken vilket distraherar dig från jobbet du ska utföra.

12. Passar inte in i normen - Du har alltid känt dig lite utanför

Tills du vänjer dig vid tanken att du är i själva verket skiljer dig från de flesta människor, kan det vara ett problem. Eller blir det precis den motivation du behöver för att erkänna entreprenören inom dig, som skriker för att komma ut.

Källa: Entrepreneur.com

Läs vidare: Glöm aldrig entreprenörernas barn


18 kommentarer
2022-08-17 09:37
Tack för denna bekräftelse, mycket befriande faktiskt vilket visar att jag är ”fullt frisk” !
0
2015-05-19 11:10
Många av punkterna stämmer ju in. Ta ex.vis nr 11 där har jag alltid gjort så att jag skrivit ner tankarna och därmed sover jag gott. Ofta kan det vara en uppfinning eller innovation och när jag var med i en uppfinnarförening var det mycket som snurrade i huvudet, bland annat en som strax efter jag presenterat den blev årets uppfinning i Frankrike det året, mig ovetande vid start. Där har jag en massa kvar som sklle rädda både människoliv och miljö, men tyvärr gick det inte att vara med längre i föreningen trots att man skulle tjäna en massa pengar på min uppfinning.

Lars Arenander
Start av företag och ekonomistyring samt utgivare av min bok KVINNA I STRID
Se mer...
0
I-B G-sson
2014-06-03 06:20
Verkligen högintressant! 🙂 Nu har jag fått svar och bevis på att jag tillhör kategorin entreprenör. TACK! Råkar oftast illa ut på arbetsplatser pga att jag kommer med idéer och förbättringsförslag. Synd att jag inte fick mitt företagande på rull, det var skönare att arbeta med mina egna intresseområden och slippa alla tvister som bara suger musten ur mig.
Det förklarar även min nyfikenhet på de som benämns "speciella" på jobbet. Alla är vi speciella anser jag förvisso, men... dessa människor är guldkorn när jag skrapar på ytan. Vilken miss gör inte företag när de inte placerar dessa "speciella" anställda på rätt plats. DÅ skulle det ske positiva och inkomstbringande möjligheter.
TACK för en bra och intressant artikel! Hopp väcktes... äntligen! Det är inte mig det är "fel" på - det är jag som är på fel plats... igen. ;)
Se mer...
0
I-B G-sson
2014-06-03 06:12
När det gäller det uttjatade temat om att placera alla människor i nån bokstavskombination, kan alla placeras i kategorin "A till Ö".
0
2013-04-30 07:14
-De här tolv punkterna är ju alla just
sådana som förekommer i formuläret
som man prickar av när man
testar folk för att ev. placera deras
personlighet i någon bokstavskateori.
0
2013-04-29 23:06
Som alla andra säger, stämmer till 100% xD
0
Jens
2012-12-23 19:11
Jag skrattade genom hela texten. Det kan inte stämma bättre än så här på just mig. Varenda mening stämde in. Har haft ett gäng projekt och driver nu eget företag och vill bara kasta mig in i nästa, men först och främst göra mer pengar. Riktigt rolig läsning.
0
Mikael E.Widengren
2012-11-29 07:39
Du vet att storhet ligger utanför linjerna av likformighet och tycker inte att politik, lagar och förordningar gäller dig. Du har beskrivits som en rebell och regelbrytare som skulle trotsa gravitationen om du kunde. :o
0
Calle
2012-11-27 16:24
Ja livet som företagare kan vara eländigt ibland. Idéer sprutar ur skallen och man vill göra allt på en gång och oftast blir inget av det gjort 😃 Men jag skulle inte byta ut min skalle för alla världens pengar ;)
0
2012-11-17 14:54
Intressant och skoj att så många känner igen sig! Vi har även fått flera mejl med personer som känner likadant 🙂
0
2012-11-16 10:58
Att hitta glädje och sin egen väg, att gå mot strömmen och inte passa in, Ja, så är det att vara entreprenör. Tack för en intressant artikeln.
0
Patricia Mellin
2012-11-16 10:36
Mycket intressant!
0
Sophia
2012-11-14 00:32
Oj. Den här artikeln hjälpte mig jätte mycket, mitt i en liten livskris. Helt plötsligt kan jag se mig själv som något annat än ett puckat freak nu när det är motstånd i precis allt jag gör och jag ändå vägrar att ge upp och placera in mig i "normen". Normen har jag nog hela livet slagits emot. Alla punkter stämmer in på mig helt eller delvis.
..Nu kan jag helt enkelt placera mig själv i ett "ok-fack" som faktiskt ger en massa hopp. Trots att hela helvetet verkar vara emot mig just nu. TACK! ∏u∏
Se mer...
0
Matthias
2012-11-13 18:56
Jo jisses, har aldrig sett mig som entreprenör, men de allra flesta punkterna stämmer faktiskt! En ny titel att trycka på visitkortet nu då...
0
Peter
2012-11-13 17:53
Allt stämmer klockrent på mig utom nummer 10... Jag kör alltid igång nya projekt helt själv... Alla andra ställer ju bara till det, gör fel och är i vägen så det är bättre att göra allt själv... Har haft otur med ett par partners som jag ändå har haft. Dessa verkar tyvärr tror att framgång mer handlar om tur istället för hårt arbete och jävlar-anamma... Därför växer heller inte mina projekt vidare just på grund av att jag inte längre litar på andra..... Moment 22 helt enkelt.... Se mer...
0
Rasmus
2012-11-13 12:22
Det är lite skrämmande när man läser. Nästan varenda punkt stämmer in på mig själv! Jag har aldrig gillat att "följa strömmen" utan alltid försökt komma på nya och revolutionerande idéer och därför passar nog entreprenörskap mig ganska bra. Varför va som alla andra när man kan va sig själv ? Det brukar fungera bäst i slutändan. Se mer...
0
2012-11-13 05:45
Stämmer precis!🙂
0
2012-11-12 22:48
Instämmer till alla delar...
-det är alldeles tydligt att de flesta framgångsrika entrepenörer är helt enkelt icke anställningsbara personer.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.