Linda Frithiof är artist och försörjer sig som sångerska och låtskrivare i sitt egna företag. Efter att ha prioriterat sina barn i tio år tänker hon nu för första gången satsa på sig själv som soloartist. Hon skriver musik ihop med sin man och några av sveriges bästa musiker och arrangörer. Linda är även utbildad marknadsekonom och försöker därför hitta nya sätt att bryta igenom bruset och få fram sin musik.

En fördel när man ska ta sig fram som entreprenör inom musik- och artistbranschen som är mycket konkurrensutsatt. Här berättar hon om bakgrunden till detta val samt hur det är att vara företagare inom den tuffa nöjesbranschen, där det finns många som vill slå sig in.

Missa inte: Mall när ni ska skriva ett artistavtal

Allt började när hon gick på dansskola som liten och de plötsligt behövde en sångerska till en vårshow och valde henne.

- Jag visste knappt själv att jag kunde sjunga, men jag fick mycket beröm och nytt självförtroende som fick mig att börja sjunga mer, söka jobb och så småningom försörja mig på det, berättar hon.

Har du någonsin ångrat ditt val av bransch och i så fall varför?

- Inte helt men det har funnits stunder då jag ledsnat på ytligheten i branschen. Jag behöver också ständigt utmanas för att trivas. Vid några tillfällen har de roller jag haft inte gått att utveckla så mycket, då har jag ledsnat och funderat på att byta yrke.

Samtidigt har Linda hela tiden utvecklats och det är tråkigt att sluta när man är som bäst, menar hon. Istället försöker hon alltid hitta nya utmaningar.

Hur är det att vara egen företagare i ditt yrke?

- Det är en otrygg bransch men det finns egentligen inte så många alternativ. Som showartist på Wallmans Salonger och även som musikalartist kunde jag bli anställd men då var det fortfarande bara under spelningsperioderna. Sen var man arbetslös tills nästa uppdrag dök upp. Ibland kunde jag stämpla men det kändes inte bra. Dessutom så blev det fler och fler uppdrag som enbart varade en kväll, då var det för krångligt för både mig och uppdragsgivaren att anställa. Jag valde att starta enskild firma år 2000. Idag driver jag ett AB med min man vilket också ger ett mer stabilt kassaflöde.

Som soloartist står man och faller ganska ensam. Man lär sig snabbt att det är klokt att om möjligt ha en liten ekonomisk buffert, säger Linda.

- Det är lite som rysk roulette. Det kan gå bra men jag inser att jag satsar stort trots att oddsen inte är jättebra. Även vid vinst så är det svårt att tjäna pengar på musik med dagens digitala marknad, tillägger hon. Jag är ju erfaren liveartist och hoppas kunna få komma ut och spela min musik och dra in pengar på det. Just nu är det lusten som driver mig och min man.

Det som ändå lockar Linda med frilansandet, är friheten att få bestämma över sitt liv, vilka uppdrag man vill ta, vad man tar betalt och även välja när man vill vara ledig.

Som soloartist är man ju helt sin egen chef och får forma produkten med musik, image och så vidare, helt som man vill. Blir man signad av ett skivbolag vill de såklart också säga sitt. För och nackdelar med det. Utan att ha gjort någon direkt vetenskaplig undersökning så är enligt Linda de som lyckas inom hennes bransch, ofta väldigt drivna. Ofta har man lite tuffa erfarenheter bakom sig vilket ger energin och viljan att uttrycka sig och ha musiken som ventil. I hennes fall var det ett svek som fick henne att omvärdera sitt liv och ta tag i hennes drömmar.

Vad har du för planer inför hösten?

- Jag har äntligen fått mod och kraft att satsa på mig själv som soloartist med eget material så det blir mycket låtskrivande, nätverkande och marknadsföring när de första låtarna släpps. En regelbunden livesänd spelning är inplanerad där jag gör covers men vi kommer även lägga in eget material framöver. Du hittar det genom att följa mig på Facebook.

Vilka tips vill du ge till de som vill bli företagare inom musikbranschen?

- Var beredda att jobba hårt! Satsa på det som ligger närmast ditt hjärta och försök inte låta som någon annan. Då är du konstant tvåa på bollen. Ha en ekonomisk buffert eller jobba med något annat parallellt som håller dig flytande.

Vidare tillägger hon att har du ingen familj, sov på soffan hos vänner och släktingar. Tänk igenom och prioritera vad som är viktigt för dig. Vem är jag, vad vill jag, vilka uppoffringar är jag beredd att göra, hur ser min målbild ut, vad har den för konsekvenser och så vidare. Sedan är det bara att köra, avslutar Linda entusiastiskt.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.