Den sista delen av vår ”bli rik-serie” hämtad ur boken ”Bli rik långsamt!” handlar om hur man lär sig att pruta för att minska alla de små dagliga utgifter som tillsammans äter upp utrymmet för sparande och investeringar. Att pruta kan vara enkelt, kul och lönsamt. De små besparingar man gör adderar som bekant upp till stora belopp i det långa loppet med ”det magiska trollspöet” (ränta på ränta-effekten).
Vi har i tidigare artiklar konstaterat att vägen till välstånd till stor del handlar om att undvika onödiga utgifter på marginalen, t ex genom att använda 8-regeln. Många små besparingar adderar till stora belopp om man sparar dem på lång sikt. Det ser vår ”trollkarl” till.
Ett bra sätt att spara pengar är att helt enkelt be om ett bättre pris när du köper vissa typer av varor och tjänster. Utomlands är prutandet mycket vanligt, ofta förväntat och ibland rent av förolämpande om man avstår från det. I vårt alltmer mångkulturella land har prutandet blivit mer vanligt. På många varor och tjänster är marginalerna höga och man har som kund möjlighet att få ett bättre pris utan att säljaren behöver göra en dålig affär.
Många vrider på sig och tycker att det känns ”skämmigt”, snålt, obehagligt och konfrontativt att pruta. Men det är bara en inställning och en vanesak. När du väl har lärt dig att pruta kommer du att tycka att det är naturligt och rätt kul. Man kan ju också framställa det som att du egentligen är rätt dum om du frivilligt väljer att betala mer för en produkt eller tjänst än du behöver. Det tar bara några sekunder att försöka pruta, så timlönen om man lyckas är astronomisk.
Pruta på rätt sätt och i rätt situation
Men man kan inte gå runt och fråga om lägre priser i tid och otid, då gör man sig dum. Det gäller att veta i vilka situationer man har möjlighet att lyckas. Prutandet har tre ingredienser:
1. Att veta när det är läge att försöka pruta, och på vilka typer av inköp
Det finns möjligheter att pruta när enhetspriset är rätt högt eller när man gör ett större inköp i antingen reda pengar eller i antal enheter. Det är lättare att pruta när de förmodade vinstmarginalerna är höga eller när man känner att säljaren verkligen vill sälja varan eller tjänsten (varan är en äldre modell eller arbetsdagen närmar sig sitt slut). Man kan pruta på alla typer av begagnade varor, oavsett var man köper dem. Man bör förstås pruta med någon som har befogenhet att sänka priset.
Detta utesluter prutning vid alla små inköp samt de flesta standardiserade inköp i matbutiker och de flesta andra butiker, för färdmedel som buss, tåg och taxi, med mera. Men det gör det ypperligt för inköp av dyra varor som bilar, båtar, hus, även verktyg, hemelektronik och möbler. Det är ofta lättare att pruta hos små firmor eller egenföretagare eftersom de har befogenhet att fatta sådana beslut och exakt vet sina marginaler och hur mycket de ändå tjänar om de reducerar priset en aning.
2. Att begära ett bättre pris på ett artigt och hövligt sätt
Här gäller det att fråga på ett naturligt sätt som inte överraskar eller stöter bort säljaren. Ställ inga krav utan ställ en enkel fråga: ”Finns det en möjlighet att göra något på priset för den här?”, ”Har du möjlighet att ge oss ett bättre pris för detta?”, ”Är priset förhandlingsbart?”, ”Om jag köper den, den och den, kan du ge mig ett bra totalt pris?”. Du kommer att bli förvånad över hur ofta du får en positiv reaktion! Många småföretagare kan t o m bli lite imponerade av kunder som prutar eftersom det ger någon slags familjär känsla och eftersom de själva garanterat prutar med sina leverantörer.
Men säger säljaren ”nej” så får du acceptera det och utvärdera om inköpet ändå ska bli av. Du har i alla fall försökt och det kostade dig tio sekunder av din tid.
3. Att motivera varför man vill ha ett lägre pris och ge säljaren en morot att sänka priset
Den allra bästa prutningen är den som båda parter tjänar på. Om du lyckas tydliggöra för säljaren att det är en bra affär även för denne att ge dig en rabatt så ökar dina chanser. Gör inte säljaren till din förhandlingsmotståndare. Ställ dig på samma sida som säljaren och försök lösa ett gemensamt problem: ”Jag har inte riktigt råd att köpa allt detta denna månad även om jag skulle vilja. Kan du hjälpa till?”. Att säga att budgeten är begränsad är ett bra argument. ”Jag hade egentligen bara tänkt att köpa…”.
Försök att ”ge” något till säljaren: ”Jag är flexibel med tiden och ni kan utföra ert arbete när det passar er, även på kvällar och helger.” ”Jag handlar ofta här och vill gärna fortsätta med det.” ”Jag kan hämta de här varorna själv, ni behöver inte leverera”. ”Har ni någon andra sortering av denna vara som kan vara billigare?” (ofta får du då ändå första sortering till ett lägre pris).
Prutandet sker oftast på relativt stora inköp och därmed blir den potentiella besparingen i kronor rätt hög. Det sker inte varje dag men besparingarna läggs på hög och ackumuleras fint och snyggt med det magiska trollspöet. Gör gärna mikroöverföringar för de pengar du sparar genom att pruta för att sedan investera dem. Om du lyckas pruta ned ett eller flera inköp varannan månad med i genomsnitt 500 kronor så blir det på 30 års sikt… nästan 300 000 kronor. En trevlig liten summa att addera till alla de andra tillgångar du har – eller kommer att få – med hjälp av de övriga sparknep vi gett dig i vår artikelserie och i min bok. Och definitivt mer än du skulle haft om du väljer att aldrig pruta (då resultatet blir exakt noll kronor).