Jag blir så otålig på min närmsta kollega då han är så långsam. Hur ska jag hantera detta?
- Micke


Svar av Ylva Ekdahl, Expert inom coachning och HR-frågor rörande ledarskap, medarbetare och arbetsgrupper.

Vi är olika som personer och vi fungerar på olika sätt. Det kan vara så att din arbetskamrat har en personlighet som gör att han arbetar på ett annat sätt än du. Är han noggrann, samlar in alla fakta och tar tid på sig innan han bestämmer sig? Då är han en tydligt analytisk personlighet som är duktig på att ta in och värdera fakta, jobbar ofta på i det tysta och vill att beslut och handlingar ska vara övertänkta. Det jobb han lämnar ifrån sig är ofta mycket genomtänkt.

Han kan också vara en person som ser till människorna omkring sig. Han gör saker åt andra, hon försöker se till att allt funkar utan gnissel och ser till att saker som andra glömmer blir gjorda. Troligen märks inte det förrän han inte längre gör det.

Hur är du själv? Snabb i tanken, snabb på att göra saker och tar snabba beslut? Det är lätt att personer med olika personligheter missförstår varandra, just på grund av att de är olika. Alla behövs. Är du snabb kanske du ibland tar för snabba beslut, gör saker fort men fel. Med hjälp av en analytiker kommer du att ta bättre beslut, göra saker rätt från början. Om du ser vad den omvårdande personen faktiskt bidrar med så inser du att det är en hel del du inte behöver bekymra dig om, för det har han redan fixat.

Försök att se tillgångarna med din arbetskamrat. På vilket sätt är han till hjälp för dig i ditt jobb? Vad behöver han veta av dig för att kunna arbeta på: fakta, siffor, målsättning, fördel för gruppen? Hur kompletterar ni varandra? Om du kan se fördelarna går det förhoppningsvis lättare för dig att ha tålamod. Kom ihåg att ni gör ett bättre jobb tillsammans.

Läs gärna mer om personlighetstyper. Länk till min artikel om när arbetsgruppen inte fungerar.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.