Hej Bengt! Skoj att ni är ett av få forum som tar vår framtid på allvar. Ingen verkar bry sig om miljön och klimathotet trots allt vi vet. Forskning och statistik pekar på att det kommer att gå åt helvete, frågan är bara hur långt i helvetet. Varför gömmer sig alla? Jag vill göra något men vet inte vart jag ska börja. Jag känner frustration. Hur tänker du Bengt?
- Johan Karlsson


Svar av Bengt Sandin, Expert på miljö, hållbarhet och Corporate Social Responsibility (CSR).

Tack för din fråga och framför allt för ditt engagemang.

Du har helt rätt i ditt antagande att det håller på att gå åt skogen, frågan är inte om utan när.

Om vi fortsätter som vi gör just nu med att förbruka jordens naturresurser så har vi kanske 30-40 år på oss, innan den riktigt stora katastrofen inträffar. Vi vet at temperaturerna stiger och vi vet också att det får stora konsekvenser för oss alla. Exempel på detta är de stora klimatförändringar som vi ser runt om i världen, översvämningar, varma vintrar i Norden, snö på midsommarafton m.m.

Det är tyvärr så att många beslutfattare inom politiken och storföretagen väljer att blunda eller förneka detta faktum och därför fattas inte de beslut som måste tas för att en förändring ska ske snabbt. Det är dock inte för sent, klockan är 5 i tolv, så vi kan fortfarande göra saker och ting.

Vad kan vi då göra som företagare och människor?

Jo följande kan vi alla göra något åt:

1. Bilen och våra transporter. Vi kan välja en miljövänligare bil, vi kan ibland i alla fall också ta tåget eller bussen. Som företagare kan vi fundera över och se till att våra produkter fraktas på ett mer miljövänligt sätt.

2. Flyget. Ibland måste vi flyga, både i arbetet och privat och det är ok. Det man kan göra för att minska sin klimatpåverkan, är att fundera på hur du tar dig till flygplatsen, varför inte försöka välja flygbussen eller tåget, så har du bidragit till att minska påverkan.

3. Ekologisk mat. Vi kan välja att köpa mer ekologisk mat och därmed bidra till en bättre värld. Kostnaden för detta idag är rimlig, så det har vi nog alla råd med. Prova även att ha en köttfri dag per vecka, det ger en stor positiv miljöpåverkan. Ett kilo nötkött har åstadkommit 36 kg koldioxidutsläpp, detta motsvarar ungefär 40 mils bilåkande.

4. Förpackningar. Källsortera så mycket som det bara går, det är kanonbra för miljön. Hur du förpackar dina produkter (om du är företagare) är en oerhört viktigt ur miljösynpunkt. Att skicka en liten produkt i en för stor kartong är inte bra.

Detta är bara en liten del av vad vi kan och måste göra för att rädda vårt jordklot.

Vi kan inte sitta still och vänta på att andra ska göra saker åt oss, vi måste alla ta vårt ansvar och göra det vi kan. Om du hör av dig till mig, så skickar jag över min ”lilla hållbarhetsbok” där du får mer tips och information om hållbarhet och vad vi kan göra.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.