Jag är 15 år och har en bra app ide. Jag undrar hur reglerna är. Kan jag kontakta ett företag eller en person som gör appar och berätta om min ide? Kan jag jobba med dem? Har jag rätten att äga en viss del av appen? Eller måste jag vara äldre? Hur är det?
- erik

Svar av Patent- och registreringsverket, Expert på varumärkesskydd och patent.

Hej,

Om du har en bra idé gällande en app (datorapplikation) kan det vara bra att inte röja din affärsidé, innan du bestämt vad du eventuellt kan skydda med utgångspunkt från den.

Har du kommit på en ny teknisk lösning på ett tekniskt problem skulle du kunna ansöka om patentskydd i Sverige hos PRV för den.

Har du en ny design/ett nytt utseende på en sideslayout eller ikon t.ex. kan du ansöka om designskydd hos PRV. Läs mer om hur du skyddar din design på vår hemsida www.prv.se/design/

Har du ett speciellt namn eller logotyp för att marknadsföra dina varor eller tjänster kan du ansöka om varumärkesskydd hos PRV. Läs mer om hur du skyddar ditt varumärke på vår hemsida www.prv.se/varumarke/

För att din uppfinning ska gå att patentera måste den uppfylla vissa villkor. Uppfinningen ska vara ny, ha uppfinningshöjd och kunna tillgodogöras industriellt.

Via denna länk kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan en eventuell patentansökan.

Din idé kanske är en uppfinning som går att patentera. Uppfinningen måste bland annat vara ny för att kunna patenteras så vill du prata med någon om uppfinningen eller visa den, gör det med försiktighet.

Har du ett nytt utseende på en produkt och vill ansöka om designskydd/mönsterskydd, så skall du inte ha offentliggjort din design längre än 12 månader tillbaka. För att kunna skydda din design skall den vara ny och ha särprägel.

Att upprätta ett SEKRETESSAVTAL med den part du tänker kontakta kan vara ett sätt att försäkra sig om att den du vänder dig till också behandlar din idé konfidentiellt. Exempel på sekretessavtal hittar du hos bland andra Svenska Uppfinnarföreningen och ALMI Företagspartner. Se www.almi.se och www.uppfinnare.se

Du kan själv göra sökningar i patentdatabaserna Svensk Patentdatabas och den internationella patentdatabasen esp@cenet för att kontrollera om det finns något annat patent som liknar ditt. Det kan vara att gör sökningar innan du bestämmer dig för om du skall göra en patentansökan just nu. Du kan ju behöva utveckla/förändra din produkt på något sätt för att inte inkräkta på någon annans patent. Patentdatabaserna kan du hitta på vår hemsida.

Om du skrivit ett sekretessavtal med ett företag och vill föra din idé vidare måste du kanske kontakta utomstående parter för till exempel rådgivning, förmedling av kontakter eller finansiering.  

Utomstående part kan vara t.ex. ALMI, en patentbyrå eller Innovationscentrum.

Kontakta PRV:s kundtjänst på tel. 08-782 28 00 eller maila till [email protected] för att få mer information och allmän vägledning.

Med vänliga hälsningar

PRV Kundtjänst

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.