Vi kommer att få nya arbetsuppgifter i min arbetsgrupp. Jag ser det som en utmaning och tror att vi kommer att få mycket roligare uppgifter att lösa. Men mina medarbetare är väldigt motsträviga och misstänksamma. Hur får jag dem med på spåret?
- Bengan


Svar av Ylva Ekdahl, Expert inom coachning och HR-frågor rörande ledarskap, medarbetare och arbetsgrupper.

Det är helt normalt för människor att vara misstänksamma och motsätta sig förändring. Det är inprogrammerat i hjärnan att förändring kan vara farligt. När stenåldersmannen kom ut från sin grotta och såg att något var förändrat i miljön utanför blev han omedelbart rädd och gick i försvar. Det är ett reaktionssätt som har räddat människan sedan tidernas begynnelse, så det är ett logiskt sätt att reagera.

Om du är chef har du troligen fått mycket mer information i ett tidigare skede om den förändring som ska ske. Du befinner dig på en annan plats i förändringsprocessen än dina medarbetare. Det är orimligt att begära att de ska vara lika positiva som du är.

Det du kan göra är att ge så mycket information som du bara kan. Hellre för mycket än för lite. Glöm inte bort att förklara varför förändringen görs. Du ser det kanske som självklart, men var övertydligt. Ge också gärna samma information flera gånger, mitt i en förändringsprocess kan det vara svårt att ta till sig fakta. Anpassa informationen till mottagarna, en del behöver mycket fakta, andra behöver få prata om vad som ska ske.

Människor är olika. Vissa har en hög förändringsbenägenhet, tar till sig ny information snabbt och ser möjligheterna i det nya. Andra behöver längre tid på sig, behöver mycket information och ser mer till det som förloras. Du måste acceptera att det är så.

Försök att vara tålmodig och inse att det måste få ta den tid det tar. Det kommer att kännas som om du kämpar i motvind den första perioden, så tänk efter var du själv får inspiration och ny energi och fyll på så du själv orkar.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.