Hej! Jag driver en internetverksamhet som fungerar bra och jag funderar på att expandera utanför min egen stad och gå offline. I så fall kommer jag inte att kunna sköta verksamheten själv och funderar därför på om Franchise kan vara en väg att gå. Inte för att jag fantiserar om att dra in massa licenspengar utan mer för att jag vet vad som fungerar och verksamheten behöver en tydlig styrning. Det skulle också gynna mig och eventuella franchisetagare om vi blir flera på flera orter. Jag undrar hur komplicerat och kostsamt det kan bli att gå denna vägen. Är det bara till för koncerner med en enorm budget eller kan det även fungera för småföretagare. Är tacksam för alla tips och råd jag kan få!
- Robin

Svar av Mats Ottoson, Expert inom franchising.

Hej Robin.

Nej, att utveckla sin verksamhet med hjälp av franchiseteknik är inte bara till för koncerner med stor budget. Tvärtom. En av många fördelar med franchising är att ägaren/franchisegivaren kan expandera sin verksamhet med hjälp av andras pengar och andras ledning, OPM. Alla företag som idag är stora och framgångsrika har en gång varit små. Det gäller även franchiseföretag.

Men. Att din internetverksamhet är framgångsrik innebär inte med automatik att din offline-verksamhet blir framgångsrik. Många faktorer måste vara på plats. Det är bl.a. väsentligt att du provkör verksamheten offline, att du
har bra kontroll på framgångsfaktorerna, att du dokumenterar din affär och ditt koncept, att du kan ge dina franchisetagare stöd och support, att såväl du som dina franchisetagare kan tjäna pengar, att du rekryterar rätt
personer, att du gör ett stabilt avtal, mm.

Att sia om pengarna som du behöver investera betingas av hur mycket du själv har tid och ambition att göra. För att göra en rätt kalkyl och offert rekommenderar jag att du medverkar i en ordentlig behovsanalys och tar kontakt med ett seriöst franchiseföretag.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.