Leder entreprenörskapsutbildningarna till fler företag och jobbtillfällen? Det är frågor i debatten skriver Esbri, Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning. Diamanto Politis, föreståndare på Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship vid Lunds universitet, har funderat över frågorna och tillsammans med forskare vid Chalmers och Norwegian University of Science and Technology (NTNU) tittat på hur tidigare studenter tillämpar sina kunskaper från entreprenörskapsutbildningen.

– De som driver eget företag är lika många, cirka 30 procent, som de som jobbar som intraprenörer – alltså anställda som jobbar med entreprenörskapsrelaterade frågor. Och 12 procent kombinerar anställning med eget företag, berättar Diamanto Politis och förklarar vidare att de tre grupperna värdesätter erfarenheterna från utbildningen likvärdigt.

– Man har lärt sig lika mycket från utbildningen men använder kunskaperna på olika sätt. Kunskaperna är lika tillämpbara i rollen som egenföretagare som de är i rollen som intraprenör. Det resultatet förvånade oss. Vi trodde att det skulle vara större skillnad mellan grupperna.

Diamanto Politis anser att entreprenörskapsutbildning ger breda kunskaper och rustar studenter väl inför en entreprenöriell karriär. Verktyg för att komma på idéer, utvärdera finansiella möjligheter för idé och projekt och ta kontakt med kunder är exempel på kunskaper från utbildningen. Men studenterna tränas också i mer generiska kunskaper som att fatta beslut under osäkerhet, utvärdera affärsmöjligheter och ta beslut på knapphändig information, skriver Esbri.

– Dessutom övar de upp sina sociala förmågor och tränar på interpersonella relationer. De får med sig ett batteri av kompetenser som är nyttiga i ett bredare sammanhang än att starta företag. Det är dags att bredda debatten, säger Diamanto Politis.

Kort om resultaten och studien

Studien heter Graduates of venture creation programs - where do they apply their entrepreneurial competencies? och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Small Business Economics. Forskarna har skickat enkätfrågor till alla tidigare entreprenörskapsstudenter som har examinerats vid Lunds universitet, Chalmers och Nord university mellan 1997 och 2018. De har fått in svar från 556 personer.

Fördelning yrkesvis:

Egenföretagare: 33 %

Intraprenör: 30,5 %

Anställd utan att jobba med entreprenörskap: 24 %

Hybridföretagare (kombination eget företag och anställning): 12 %

Till studien.

Källa Esbri.

Ny avhandling: strategisk innovation får dig att sticka ut ur mängden


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.