I en intervju med den amerikanska tidningen Entrepreneur ger ikonen Tommy Chong sina fem bästa tips till alla ambitiösa entreprenörer där ute. Han började som musiker och gitarrist på 60-talet och har sedan dess gjort sig vida känd som både entreprenör, skådespelare ochkomiker. Han är en entreprenör ut i fingerspetsarna som vet vad som krävs för att lyckas,och nu har han äntligen bestämt sig för att dela med sig av sina egna osminkadereflektioner.

Du behöver inte veta allt på en gång

Du vet liksom alla andra entreprenörer i världen att i det inledande stadiet måste man sålla ordentligt bland alla tips och råd. Beroende på vilket stadie i ditt företagande du är behöver du välja ut de som är relevant för dig just nu och fokusera på dem med allt du har. Alla andra tips kan vänta tills du är redo. Du behöver inte veta allting på en gång.

Många nya entreprenörer (inklusive jag själv) läser allt de kan komma över, tittar på varenda filmklipp av värde och blir sedan sittande på kontorsstolen efter ett tag - förvirrade, missmodiga och lite mer ifrågasättande än tidigare.

Det är inte värt det. Alla tips har förstås sitt värde, men i början är vi inte redo för allt.

Så vad behöver du veta för att komma igång? Oftast är det betydligt mindre än du tror! Sortera bland tipsen och plocka ut det du behöver just nu och låt resten vila så länge.

Klä dig korrekt

Ska du träffa en potentiell kund? Har du huvudbry över vad du ska ha på dig? Ska du ha den där slimmade kostymen eller behöver du klä dig mer avslappnat och alldagligt? Beroende på vem du träffar är klädkoden viktig. Hur irriterande det än kan vara så har det stor betydelse för hur du uppfattas. Dina kläder ger nämligen ett omedelbart intryck av vem du är och hur du är. Därför kan du med hjälp av kläder ta kontroll över det allra första intrycket.

Låt oss nu inte gräva ner oss i hatiska upptåg mot fördomar och den kalla, ytliga värld vi lever i. Det är inte alls vad det handlar om. Dina kläder är inte mer än en kontrollerbar förlängning av dig själv. Många tycker att klädkoden är allt annat än fantastisk, men genom att ta kontroll över klädkoden kan du skapa dig bättre förutsättningar på ett enkelt sätt redan idag!

Försök inte pussla ihop bitar från olika brädor

Det finns så mycket tips och goda råd för hur du ska gå tillväga för att lyckas med ditt företagande - och många de uppmanar oss att hitta våra egna vägar och lära av våra misstag.

Du behöver verkligen gå din egen väg, och frågan som uppstår då är vilken nytta alla goda råd egentligen gör. Tommy Chong ger sin syn på saken när han säger så här till en amerikansk entreprenörstidning:

"Tro på hälften av det du ser och inget av det du hör"

Och visst ligger det någonting i det. Det finns så många som gärna delar med sig av sina tips och råd från sina livs resor, och det är ju en fantastisk tanke att vilja inspirera och lyfta andra, men glöm inte att det är reflektioner ur en tillvaro som kanske inte alls stämmer överens med din. Du kanske börjar på ett helt annan plats i livet med helt andra förutsättningar. Därav kommer många av råden inte passa in på din resa, och du kommer hamna i en situation där du förgäves försöker pussla ihop bitar från olika brädor.

Bli duktig på att sålla bland alla tips och råd innan du börjar lyssna ordentligt. Ge dig ut och gör misstagen istället - kliv i klaveret och lär dig på vägen.

För det är så man bygger framgång.

Vänd dig till rätt människor

Det här blir en liten förlängning på föregående rubrik. Att vända sig till rätt människor kan vara lättare sagt än gjort. Vi har våra vänner och familjer som ofta vill vara till hjälp så gott dem kan, en fantastisk egenskap, men tyvärr är det inte alltid familj och vänner som ger de mest hjälpsamma tipsen. Då blir familj och vänner fel människor (inte ett samtalsämne för släktmiddagen).

Mitt första blogginlägg som företagare handlade om att du kan umgås med vem du vill så länge du ser till att lyssna på rätt människor. Nu är det ju så att folk tycker om att bli lyssnade på, vilket kan bli ett problem på sikt. Jag har själv märkt hur svårt det har varit att leva efter den devisen, och att det tenderar att bli ett evigt sållande. Vem ska jag lyssna på? Vad ska jag lyssna på? Hur kan det där hjälpa mig nu? Hur kan det påverka min framtid? Ska jag nicka och le eller säga emot? Ska jag såra lite känslor nu eller senare?

Ett tag provade jag att totalignorera alla råd som inte peppade mig eller gav mig någon form av motiverande effekt. Det fungerade i mitt företagande, men när jag började göra likadant hemma när kvinnan i mitt liv bad mig ta disken… ja, ni kan ju förstå vad som hände. Livet som företagare handlar om att lära av sina misstag och göra bättre ifrån sig nästa gång, och ibland får man helt enkelt lämna lokalen med en stympad...

Glöm inte att duscha

Att vara sen gör ingenting om du är ren. Jo, det gör det ju, men att komma sent och vara oduschad är förmodligen värre. Kommer du till ett möte nyduschad, nyrakad och med fina kläder kommer du visa att du sätter högt värde på din omgivning. Du behöver inte gå ända upp till plattslickat hår, slimmad kostym och näspuder om du inte vill. Så länge du ser respektabel ut kommer du ge ett gott intryck.

Och glöm inte att duscha.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.