Vad är det som skapar drivkraft? Finns det några grundläggande personlighetstyper som har större drivkraft än andra? Vi pratar om hur man kan tanka upp sin drivkraft och motivation till att göra saker. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och tips på hur vi kommer igång när det känns tungt och vad som ger energi.
Varför gör vi det vi gör, och vad är en driven person? Det är en viss typ som blir entreprenörer, där det finns en grundläggande personlighet där man är väldigt driven, prestationsinriktad och rakt fram, som har det i sina gener. En del kanske tänker på en extremt driven person, en lite halvgalen Richard Branson typ.
Ger avsaknad av en förälder drivkraft?
Magnus träffade en psykolog som jobbar med utvärdering av entreprenörer för riskkapitalister. Det visar sig att avsaknad av en förälder i uppväxten, det kan skapa ett större i hål i självbilden. Då känner man att man måste bevisa något. Och det skulle vara grunden till framgångsrika entreprenörers drivkraft.
Behov av att visa sig duktig
När Magnus Johansson var 12 år kunde han inte se sig själv som egenföretagare, föreläsare och författare. Han var blyg och svimmade till och med när han skulle hålla föredrag i skolan. Det fanns nog redan då ett behov av att vara duktig och göra bra ifrån sig, tror Magnus.
Får kick av det okända
Tomas Tränkner känner en kick av att ge sig ut på okända vatten, att göra saker som man inte känner sig helt bekväm med. Äventyrare är ute efter en liknande kick.
Att vara egenföretagare är att kasta sig ut i något okänt som kan ge motsvarande kick. Man kan bygga upp en säkerhet i att våga ge sig ut på okända vatten. Genom att ta ett steg utanför vår egen trygghetszon växer vi och utvecklas som människor. Om vi inte lyckas med något så lär vi oss alltid något, och sen krävs det nästan alltid flera försök för att lyckas.
Måste finnas grundtrygghet
För att våga ta steg utanför trygghetszonen måste du ha en grundtrygghet, något stabilt bakom. Eller att konsekvenserna av att misslyckas inte är så stora så det spelar ingen roll.
Fyra källor till drivkraft
1. Den prestationsinriktade
2. Den som söker efter kickar
3. Den som söker ny kunskap
4. Den som söker frihet att bestämma över sig själv
Den prestationsinriktade ser Magnus när han jobbar med startup-företag. Det är personer som med ny kunskap vill hitta nya vägar eller sätt at göra saker på, bryta ny mark och lära sig hur det fungerar.
Läs även: Forskarnas teorier om motivation
Att lyckas som företagare handlar om att jobba med personer som har olika drivkrafter. Det är då det blir riktigt bra. Det krävs både kunskapsdriv och prestationsdriv för att företaget skall bli framgångsrikt.
Den fjärde drivkraften skulle kunna var frihet, att få bestämma över sig själv. Man känner sig inlåst i en vanlig anställning. Det kan ge drivkrafter. Magnus tycker att frihetsbegreppet inom egenföretagandet är lite missuppfattat. Det är inte så att alla kan jobba när de vill och hur de vill, det är marknaden som styr.
Hur lyckas man behålla drivkraften när det är jobbigt?
Du måste gå tillbaka till den grundläggande drivkraften, varför jag gör detta. Det kan vara något som ligger utanför dig själv, som t.ex. att göra skillnad i samhället.
Det kan finnas stunder på dagen då du känner dig lite mindre motiverad. Då kan det vara bra att ha en "motivationskompis". Ett annat tips är att lyssna på musik som du gillar, det påverkar vårt belöningssystem som gör att vi blir mer positiva.
Skapa driv genom att bryta ned aktiviteter
Tomas skapar driv genom att bryta ner aktiviteter till vad som skall göra idag, denna eftermiddag innan jag går hem. Se till att man klarar av det ger energi. Ett annat sätt att få tillbaka energin är att avbryta det man gör och göra något annat en stund. Sen kan man komma tillbaka och förhoppningsvis få mer drivkraft.
Att starta en aktivitet istället för att fastna i grubblande är bra. Aktivitet föder aktivitet. Att aktivera sig ger energi. Magnus berättar om att sätta sig och ringa några kunder ger energi. oavsett om det ger utdelning eller ej så kommer det nästan alltid något annat positivt ut av det.
Prova att starta en aktivitet, fast bara i fem minuter
Tänk att du sätter en tidsgräns på fem minuter, så kommer du igång att göra något.
Tomas lyssnar mycket på podcastaren John Lee Dumas. Han var gäst i avsnitt 70. John går alltid upp tidigt på morgonen och följer ett schema, det är hans sätt att få energi och skapa aktivitet.
Magnus bästa tips för att skapa driv: Sätt igång och gör nått! Var uthållig och du kommer närmare dina mål.
Här är samtliga poddar från Entreprenörsdriv: