Mohed Altrad får nog anses vara en av de största framgångssagorna bland företagare och entreprenörer i vår tid. Fransmannen korades nyligen till världens främsta entreprenör i EY’s årliga internationella tävling i Monaco. Hans världomfattande koncern Altrad Group, som idag har verksamhet i över 100 länder, har sin bas i Montpellier och gör en årlig vinst på 1,65 miljarder kronor.

Fransmannen Mohed Altrad är en man som trotsade sitt öde som herde i Syrien och blev en hyllad entreprenör och miljardär i Frankrike.

Mohed Altrad vet inte hur gammal han är. Spekulationer har cirkulerat vilt, men ingen kan veta säkert. Vissa säger att han valde en födelsedag när han först kom till Montpellier. Andra menar att hans barn har fått välja hans födelsedag. Vad som är sant går inte att avgöra, men i sitt segertal uppmanade han folket att läsa hans självbiografi, som numera har blivit ett standardiserat läromedel och litteraturverk i de franska skolorna.

Det var en känsloladdad Mohed Altrad som långsamt vandrade genom folkvimlet och vidare upp på scenen för att motta det hedersvärda priset Årets Entreprenör 2015. I segertalet som följde talade han om hopp och mänsklighet. Han talade om sin egen barndom och att han trots obefintliga förutsättningar denna dag stod som segrare och talade till inflytelserika entreprenörskollegor från världens alla hörn.

Mohed Altrad talade om ett budskap. Ett budskap om att ingenting är omöjligt. Att ingenting är ouppnåeligt och att alla hinder går att övervinna. Han talade om varje människas inre kraft att förändra sitt öde och sin egen framtid. Han talade om ett budskap till hela mänskligheten att aldrig sluta tro på dem vi är och den framtid vi kämpar för. Genom sin egen framgång ville han figurera som en inspirationskälla åt alla som tror på en annorlunda framtid, och hur litet och obetydligt det än är så går det alltid att göra någonting för att förändra sin tillvaro.

Fransmannen föddes i den syrianska öknen under de värsta tänkbara förhållanden. Hans mor, som var mycket ung vid tillfället, våldtogs av ledaren för den nomadiska arabstammen och dog vid Moheds födelse. Han uppfostrades av sin mormor och tvingades leva som herde utan möjlighet att gå i skolan. I sitt segertal beskrev han det som att själv vara ett djur instängd i ett mörkt rum utan fönster, ljus eller någon som helst chans att ta sig ut i det fria. Morföräldrarna ansåg att endast de lata gick i skolan, och därmed var hans öde beseglat.

Altrad vägrade emellertid att acceptera sitt öde. Många tidiga morgnar, innan morföräldrarna hade vaknat, smög han ut och vandrade den timmeslånga vägen, barfota genom öknen, till skolan för att delta i undervisningen i smyg. Genom ett litet hål i väggen kunde han åtminstone urskilja någonting av vad som försiggick i klassrummet, och det räckte för att skänka den lilla pojken ett ljus som aldrig skulle komma att slockna.

Men den yngre Mohed Altrad hade aldrig kunnat ana att han en dag skulle bygga och utveckla ett världomfattande företag som skulle komma att göra honom till miljardär och samtidigt en av världens mäktigaste entreprenörer. Han kom till Montpellier i den franska södern 1969, utan att kunna ett enda ord franska. Redan innan han hade hunnit bygga upp en fullgod förståelse för det franska språket påbörjade han sin utbildning vid universitetet i Montpellier. Trots att han bara förstod en tiondel av professorernas föreläsningar lyckades han emellertid fullfölja utbildningen och skaffa sig en grundexamen i fysik och matematik. Därefter flyttade han till Paris och tog sin utbildning till ytterligare en nivå när han tog doktorsexamen i datorvetenskap.
Parallellt med studierna vid universitetet arbetade han för ett lokalt teknikföretag, där han fick värdefull hjälp med bland annat franskt medborgarskap.

Efter studierna reste Altrad till Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi för att arbeta för ett oljebolag. Det mycket välbetalta arbetet gjorde att han kunde spara undan stora summor för framtiden. Stora summor som han kunde investera i ett företag tillsammans med tre vänner när han återvände till Frankrike 4 år senare. Företaget, som tillverkade och sålde bärbara datorer, såldes snabbt för nära på 600.000 dollar.

Tillsammans med en gammal kollega från både arbetet på oljebolaget i Abu Dhabi och datorföretaget köpte han en svårt skuldsatt och och konkurshotad firma i södra frankrike som tillverkade och sålde byggnadsställningar för endast 1 franc. Trots att Mohed inte hade någon som helst kompetens eller erfarenhet inom byggbranschen lyckades han vända det nedåtgående företaget till en vinstbringande verksamhet inom ett år, och pengarna från vinsterna använde han för att köpa upp andra blödande företag inom den lidande byggbranschen.

Detta blev inledning på det imperium som senare skulle komma att bli Altrad Group, en av världens främsta och mest omfattande byggkoncerner.

- Tro på framtiden, tro på det du gör, tro på dig själv. Då kommer vi alla bidra till att skapa en bättre värld.

Så avslutade Mohed Altrad, världens främste entreprenör 2015, sitt segertal i årets upplaga av entreprenörs-VM i Monaco.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.