När Fredrik Ahlgren startade sitt första bolag sa han till sig själv att, om han skulle bli tvungen att gå i konkurs så skulle han lägga ner all verksamhet och bli anställd i stället. Idag driver Fredrik Me in a Box, ett företag som rekryterar personal till utlandet i bland anant i Dubai med inriktning på hotell och restaurangbranschen.

- Mitt första bolag drev jag i tio år och jag hann med en konkurs in i mellan också. Det var en tråkig period. Men även en väldigt lärorik tid som fick mig att bli en bättre företagare, konstaterar Fredrik Ahlgren.

Fredrik berättar vidare om sin dåvarande styrelseordförande som vände hans tänk och förklarade att han inte mer skulle se sitt bolag som sitt skötebarn, utan i den bistra konkurstiden skulle vara tvungen att se bolaget som ett rent organisationsnummer istället.

Detta för att minska på den känslomässiga involveringen och istället ta tag i situationen på ett professionellt plan.

- Där tror jag många gör fel. Man måste ibland inse att det kan vara bra att ta beslutet: Nu kommer jag inte längre. Nu måste jag försätta bolaget i konkurs eller hitta en annan väg. Kanske starta om. Göra om, göra rätt", säger Fredrik med eftertanke.

Missa inte: Konkurshotet – personalen sköt hans företag i sank

Men efter en sådan smäll kan man ju undra vad det egentligen är som driver en människa att ändå fortsätta. För Fredrik blev aldrig en anställd bland många andra, som hans ursprungsplan var. Istället gick han vidare och startade nytt.

- Det som driver mig är egentligen inte pengar utan att lyckas. Att få en idé och skapa något utifrån den. Att se det växa fram till en reell verklighet det sporrar mig. 

Att bygga en låda

Så var det också när han startade Me in a Box. Fredrik var kund nere i Dubai och besökte olika hotell där han träffade en hel del intressanta människor inom manager positioner. De undrade om han ville hjälpa till och rekrytera personal ner till Dubai. Fredrik nappade på inbjudan och startade tillsammans med sin partner; Richard Svensson, företaget Me in a Box. Företaget växte fort och har redan, efter ett år, blivit Dubais största rekryteringskanal av västeuropeisk personal.

- Det viktigaste för mig när jag går in i ett bolag och har en partner, är att partnern har egenskaper som jag kanske inte är så duktig på. På det viset kan man dela upp uppgifterna och komplettera varandra på ett smidigt sätt. 

Men det är också viktigt att, redan från början, vara tydlig med sina mål och klarlägga hur ens vision för företaget ser ut.

- Det kan vara en nackdel om man börjar glida bort från sin grundidé, fortsätter han.

Utomlands eller inte, det är frågan

Fredrik Ahlgren har drivit bolag både utomlands och i Sverige och har mött både för och nackdelar. Han tycker ändå att Sverige, trots höga skatter och strängt reglemente, är ett bra land att starta bolag i.

- Man känner mer trygghet i att allt går rätt till säger Fredrik och pekar på ett exempel: Utomlands kan det vara så att en bank går i konkurs och då blir man av med alla sina pengar. Skyddsnätet utomlands fungerar på ett helt annat vis. Om det finns ett.

Din profil i en box

Men vad är då Fredriks vision i framtiden?

Fredrik är helt övertygad att deras företag kommer att bli den största rekryterings sajten inom hospitality eftersom de är så nischade mot Hotell och restaurang.

Här kan kandidaterna registrera sig och lägga upp sin egen profil i en box och blir då lätta att hitta för de olika hotellen och restaurangerna som söker tänkbara kandidater.

Men finns det fördelar med att Me in a Box är nischad, istället för att kunna rekrytera till andra branscher?

- Vi får helt enkelt se om vi kommer att utvidga till andra branscher i framtiden. Men det är ett oerhört starkt sug efter kvalificerad personal inom Hotell och restaurang, säger Fredrik.

Hotellen blir bara fler, större och bättre. Och därigenom växer efterfrågan på riktigt, kunnig personal inom alla områdena vad gäller Hotell och restaurang. Vår idé ligger alldeles rätt i tiden eftersom det finns en väldigt stor efterfrågan. En efterfrågan som Me in a Box är designad att till handa hålla, berättar Fredrik.

Fler spännande artiklar om entreprenörskap

En alldeles ny idé

Med all den erfarenhet och know how som Fredrik besitter kan man ju inte låta bli och fråga om han har ett tips för alla dem som går och funderar på att starta ett bolag.

För hur som helst så är det ändå ett steg som man ska ta och vet man inte var eller hur man ska starta så kanske det inte alltid är så lätt att få stenen att börja rulla.

Det finns nästan företag inom alla områden idag så det är svårt att göra något helt unikt, påpekar han.

- Att säga så är kanske inte så unikt och låter lite som en klyscha men många vill till exemepel in i IT branschen. De flesta skulle gärna vilja göra en Steve Jobs och bygga ett imperium. Men det finns många andra branscher som man också kan bli framgångsrik inom som ofta glöms bort. Två exempel är inom hantverk och lantbruk. Arbeten som har funnits i många tusen år och där det kan vara svårt att finna personer som har kompetens, avslutar Fredrik.

1 kommentarer
2015-04-23 10:38
En företagare tänkte sätta sitt företag i konkurs och jag kom i sista minuten föratt förhindra det. Vad jag märkte var att han var helt blockerad i sin tanke. Jag har sett samma på TV-progammet om Cesar, mannen som talar till hundar och får bort blockeringarna hos människrona (husse och matte) Att se sitt AB som ett nr är för många att släppa blockeringen och gå vidare men visdomen av det skedda bör man ta med sig. Att ge sig in som företagare utan kunskap kan bli dyrköpt erfarenhet men man kan ibland lyckas även då. Själv tränade jag en gång föratt lära mig skärmflygning och som student skulle jag efter utbildning kasta mig utför ett 2000 m stup. Solen sken och markkontrollen som jag hade kontakt med sa att allt var okey. Jag hade inte mer än kommit ut för stupet och det bildades moln. På 3 sidor hade jag branta klippor och den 4 Medelhavet. Att sväva bland molnen kan ha olika innebörd. Mittt behövde inte mycket energi föratt trassla till linor och färd rakt ner. Efter ca 10-15 min ser jag Turkiets berömda lagun genom molnen och gör efter en sväng min bästa landning som student på stranden.. Vad har detta med företagande att göra. Ganska mycket. Tänk efter själv.

Lars Arenander
Start av företag och ekonomistyrning
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.