Uppväxten i Kalix präglades av orättvisor i jantelagens namn och för Kjell Stenudd var djärva målsättningar i livet ingen självklarhet. Men efter en tuff utmattningsdepression valde Kjell att tillämpa mental träning från idrottsbakgrunden i både privatlivet och karriären. Något som resulterade i ett inre lugn såväl som mångmiljonsbolag. Nu delar Kjell Stenudd med sig av sina livsregler för att höja svenskarnas livskvalitet.

Jantelagen är djupt rotad bland många svenskar. Det fick Kjell Stenudd uppleva som både ung hockeyspelare och tränare på elitnivå. Omgivningen höjde på ögonbrynen när att han med stora visioner tog sig an att vända Övertorneå Hockeys dalande resultat till framgång. Ett uppdrag som på förhand verkade omöjligt. Nyckeln blev att träna lagmedlemmarnas mentala ihärdighet lika hårt som deras fysik.

Kjell Stenudds tio livsregler

1. Våga - Låt inte ditt liv bli statiskt och nöj dig inte med ett medelmåttigt jobb eller förhållanden som inte låter dig förverkliga dig själv. Våga ta ett aktivt beslut att leva livet fullt ut.

2. Res dig - Du kommer att få någon törn eller kanske något blåmärke genom livet. Men det lönar sig att likt en vippdocka resa sig igen efter varje motgång.

3. Tuffa mål - Man siktar på det man ser – skapa därför tuffa och storslagna målbilder. Hitta din grej, ditt sätt och ha kul på vägen.

4. Framåt, alltid framåt - Om man väljer framgång kan man inte behaga alla, motståndet blir större vartefter man lyckas. Bry dig därför inte om vad andra tycker utan fokusera på dig själv och fortsätt framåt, alltid framåt.

5. Mental tuffhet - Inse din obegränsning. Kämpa för dina målsättningar och du skall se att den som hjälper sig själv får stöttning från flera håll.

6. Ha ett lösningsfokus - Använd dina bästa verktyg och skapa de bästa lösningarna. Försök inte laga det som inte är trasigt utan och försök att finna en metod att utföra sådant som inte fungerar så bra på ett annat sätt.

7. Var en vinnarskalle - Genom att använda sig av Kaizen, som betyder ständiga förbättringar, kommer du att undvika att upprepa misstag. Var den som förändrar – framtiden som segrare ligger i dina händer.

8. Skapa flyt - Sikta mot det bästa och perfektion. Men för att kunna leva med flyt måste du också acceptera att ibland är bra gott nog. Utmana dig själv i lagom takt och var flexibel.

9. Lyckan kommer - Ibland möter vi ett bakslag eller en motgång, men ge inte upp. Du har tid att bygga upp dig för att vara redo igen. För tro mig, lyckan kommer.

10. Lev livet fullt ut, nu! - När du når den sista regeln och är i början av resten av ditt liv, finns det inga ursäkter längre. Du har styrkan och du kommer att segra med hjälp av dina egna och dina supporters hejarop, lev livet fullt ut och gör det nu!

Efter otaliga timmar av visualisering, affirmationer och en förnyad inställning på isen lyckades laget vända den negativa trenden och vinna hela serien.

För Kjell Stenudd blev det tydligt att framgång är inom räckhåll för alla som tillämpar mental träning och han blev nyfiken på att pröva metoderna även i näringslivet. Men när hockeytränaren som 33-åring hade påbörjat något som skulle bli en lång karriär som bolagsbyggare brast allt. Han hade drabbats av en utmattningsdepression.

Det är tufft att resa sig efter ett sådant bakslag. Tom på energi och motivation undrade jag om det ens var möjligt att bygga upp mig själv igen.

- Jag gick tillbaka till den mentala träning jag lärt ut under min tid som hockeytränare och satte upp regler för mig själv och mitt liv. Det bidrog till återhämtningen och jag började sakta återfå livslusten. Efter några år var jag tillbaka i näringslivet starkare än någonsin. Det föreföll då som en självklarhet för mig att göra allt i min makt för att främja mina medmänniskors välmående, säger Kjell Stenudd.

Sedan dess har Kjell Stenudd grundat bolaget Bothniahälsan, som bedrev företagshälsovård i Kalix och Haparanda, samt koncernen Team Vårdpilen. Koncernens verksamheter bestod av hemsjukvård, hemtjänst samt äldrevårdsomsorg och såldes till Aleris 2014 med en omsättning på över 150 miljoner. I dag arbetar Kjell med en nystartad satsning på att utveckla högkvalitativa äldreboenden.

Släpper bok

Nu delar Kjell Stenudd med sig av sina lärdomar från ett liv fyllt av såväl motgångar som framgångar. Hans första bok ”Tio livsregler – vägen till framgång” släpps den 14 november. Kjell Stenudds förhoppning är att boken ska hjälpa läsaren att omfamna sina utmaningar för att nå framtida segrar.

– Målet är att boken ska verka som en utgångspunkt för läsarens personliga utveckling och möjliggöra att bli sin egen livscoach. Den innehåller verktyg och övningar som hjälpt mig att efterleva mina tio livsregler och behålla ett inre lugn när jag tagit mig an stora utmaningar. Mental ihärdighet ligger till grunden för att våga sikta högt, alltid ha ett lösningsfokus och alltid sträva framåt. Jag hoppas och tror verkligen att den kan vara till hjälp för alla som vill nå sin fulla potential, avslutar Kjell Stenudd.

Debatt: Kreativa lösningar kan förbättra välfärden och kommunernas ekonomi

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.