Kommunernas ekonomi är ansträngd och riksdagen har beslutat att staten ska hjälpa till med extra miljarder. Bra, men det löser inte problemet.

Allt fler kommuninvånare tillhör befolkningsgruppen unga eller äldre, det vill säga den åldersgrupp som kostar mer än de drar in skattepengar till kommunerna.

Det betyder att kommunernas intäkter kommer att fortsätta minska och kostnaderna blir allt högre.

Det finns olika möjligheter att lösa problemet på:

  • Kommunerna kräver ännu mera statliga pengar för varje år.
  • Höja kommunalskatten.
  • Sänka kommunernas kostnader.
  • Kreativitet i socialt arbete.

Över 12% av statens totala utgifter går till ”Allmänna bidrag till kommuner”. Dessa pengar går främst till en kassa som kallas ”Utjämningsystemet”. Kassans uppgift är att dela ut pengar till de kommuner som gör sämst resultat. Ofta är det mindre kommuner och landsbygd.

Ett alternativ till höjda bidrag till kommuner är att höja kommunalskatten. Frågan är hur länge den lösningen håller eftersom det inte löser självaste problemet.

Den tredje möjligheten är att sänka kommunernas kostnader. Det törs man knappt föreslå utan att riskera att bli kallad omänsklig och inte bryr sig om våra barn och äldre.

Det finns pengar i äldreomsorg. Personal- och administrativa kostnaderna för en plats på äldreboende är minst 750 000kr/år. Den utgiften är ungefär vad kommunerna betalar till utförare (privata företag eller kommunala utförare) per plats och år på ett normalt äldreboende.

Den äldre betalar själv för mat, hyreskostnad och viss avgift för service på äldreboendet.

Uppmuntra alternativ till de stora jättarna inom omsorg

Pengarna finns men nya lösningar saknas. Vi har ett system som stödjer stora opersonliga äldreboenden som kostar som lyxhotell men kanske levererar som vandrarhem. Varför inte göra det möjligt för äldre att välja mindre äldreboende i landsbygd- eller av mindre lokala utförare?

Det räcker inte, från samhällets sida, att säga att det är fritt fram för stora som små företag att starta exempelvis äldreboende. Den som inte kan riskera miljoner är ute ur leken. De lösningar staten uppmuntrar, och kommunerna upphandlar, funkar inte för de flesta duktiga sjuksköterskor och socionomer som drömmer om att erbjuda verksamhet av hög kvalité.

Lästips: Fristäder en nyckel för att skapa bra företagsklimat och ett bättre samhälle

Nya lösningar

Landsbygden skulle kunna vara en uppskattad miljö att erbjuda äldreomsorg i. Landsbygden skulle kunna ges möjlighet att ta över äldreomsorg från storstädernas stora opersonliga äldreboenden. Här skulle man kanske få mera valuta för pengarna, mera kvalité.

Om äldre, från storstäderna, ges möjlighet att välja mindre äldreboenden på landsbygden, så ökar dessutom chanserna för bättre ekonomi i de mindre kommunerna och pengar kan frigöras från utjämningssystemet/statliga bidrag.

Äldreboende behöver inte vara institut liksom många i storstäderna är. Mindre hemlika enheter skulle kunna sänka kostnaderna och höja kvalitén.

Det finns nackdelar med mindre företag inom omsorgen, och att flytta äldreomsorg till landsbygd. Mindre omsorgsbolag är antagligen inte lika proffsiga inom ekonomi, juridik och automatiserade lösningar. De saknar även stordriftsfördelar. Men de är inte större än att de går att lösa med kreativt tänkande och en vilja från staten att göra något åt saken.

Vi behöver uppmuntra alternativ, vi behöver tänka nytt, både för ekonomins och kvaliténs skull!

Se även: Starta omsorg- och vårdbolag - några tips


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.