SVT rapporterar om Erik Gibson, en läkare på intensiven på Helsingborgs lasarett som i pandemins början sadlade om och blev entreprenör. Resultatet? Han har räddat liv. Antagligen många. Och han har, enligt honom själv, antagligen räddat många fler liv som entreprenör än han hade kunnat som läkare.

Jo, det stämmer - han har antagligen räddat många fler liv som entreprenör än han kunde ha gjort som läkare på iva. Hur kan det stämma?

Det är egentligen rätt enkelt. Vi glömmer ofta ekonomins och produktionens roll i vår vardag. Men utan produktion hade vi varken haft inkomst eller något att köpa för den. Och vi hade inte haft specialiserade roller och heller inte innovationer.

I Gibsons fall reagerade han snabbt på nyheten att ett virus börjat härja i norra Italien. Viruset ledde till att inte bara patienter utan även många läkare dog. De saknade nämligen rätt skyddsutrustning när de behandlade sina patienter. Så Gibson började producera sådan skyddsutrustning.

Nu i efterhand har det visat sig att läkare i Sverige inte alls drabbats lika hårt som läkarna i Italien. Är det tack vare Gibson? Hans entreprenörskap bidrog säkert.

“Vi är ju jättestolta över att vi lyckades försörja Sverige med de här produkterna som var så livsviktiga”, säger han.

Gibson visar på något viktigt med marknadsekonomin. Inte bara att det finns pengar att tjäna, för det var aldrig målet med hans företag. Utan att det finns möjligheter för alla att hitta nya sätt att göra nytta på. Och mer än så: man kan rädda liv med relativt små medel - och på sätt som andra kanske inte trott var möjliga.

“Jag är verkligen läkare mer än affärsman” säger han och lägger till att han till och med är “lite ofrivillig affärsman”.

De flesta av oss hade utgått ifrån att det viktigaste under pandemin var att läkare var läkare. Men Gibson är ett exempel på att det inte alltid är så att första tanken är korrekt. Det som verkar uppenbart för de flesta kan till och med vara fel.

Hur hade det sett ut om Gibson istället för att producera skyddsutrustning hade fortsatt vara läkare? Vi hade förstås haft en läkare till. Men många läkare hade istället saknat viktig skyddsutrustning. Hade den situationen varit bättre? För patienterna? För sjukvårdspersonalen? För samhället?

Gibson summerar sin insats: “Jag tror att jag kanske har gjort större nytta här än vad jag kommer att göra under hela min läkargärning”.

Precis så. Entreprenörer tjänar inte bara pengar. De räddar liv.

Text av Per Bylund, först publicerad på Cospaia.se


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2022-04-07 12:07
Lite av sila mygg och svälja kameler i denna artikel. Om Sveriges läkare "alla tillsammans" hade slagits för att få behålla de medicinska hjälpmedel som man normalt har mot influensa som bla ivermectin, syrgas på äldreboende med många fler, som av en händelse blev förbjudna strax innan den fejkade pandemin utbröt. Och dessutom ännu viktigare "alla tillsammans" vägrat ge de påtvingade vaccinationssprutorna, som varenda en vaken kunnig läkare redan från början visste....att dess vaccinationer omöjligt kunde vara skapade för att hjälpa mot c-19 viruset....summeringen blir att om läkare stått upp mot myndigheterna och förblivit läkare enligt den ed de skall verka efter....då hade de sparat liv i massor...istället för som nu blev...korrumperade till att verkställa folkmord. Se mer...
2022-02-15 23:05
Tack Per Bylund, mycket bra reportage om vad entreprenörskap är.

Bästa hälsningar.
Stefan Lindstrom
Entreprenolog.
https://www.researchgate.net/profile/Stefan-Lindstrom

Founder of the https://entrepreneurprofiletest.com
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.