Vem vill inte vara framgångsrik i sitt arbete? I det här inlägget tar jag upp en modell som jag tycker ger dig förutsättningar att blir framgångsrik.

Framgång är resultatet av en serie goda vanor och rutiner upprepade under en längre tid. Misslyckande är resultatet av en serie dåliga vanor och beslut upprepade under en längre tid.” - Eric Thynell

SPEED

Speed är en modell som är enkel och bra. Det är en variant på John Ardens modell kallad SEEDS. ”SPEED-modellen”, som jag kallar den, lyfter fram vikten av att vara närvarande vilket är A och O i alla relationer. Avstånd och distans till sina medarbetare tror jag inte främjar ditt ledarskap och din förmåga att skapa förtroende emellan dig och dina medarbetare.

Social

Att vara social är en del i ett framgångsrecept som ledare. Det betyder inte att du behöver prata med alla och inte kunna sitta tyst periodvis. Det är en balans mellan att tala och lyssna som är framgångsreceptet. Att vara social innebär också att du värdesätter sociala relationer och vill och kan interagera med dina medarbetare och externa kontakter.

Presence

Att vara här och nu. Framgång skapas i nuet, i mötet just nu. Många tror och tänker att framgång är något som man skapar i morgon men det anser inte jag. Så slå av mobilen, lägg ifrån dig det du har i händerna och var närvarande. Att kolla mailen medan du pratar i telefon är exempelvis oklokt. Det gäller att vara avkopplad och inte uppkopplad. Gör en sak i taget. Multitasking är inte recept på framgång.

Läs fler tips om entreprenörskap

Education

Lärande är också en viktig del av framgång. Att se dig själv som elev och alla i din omgivning som lärare är ett sympatiskt förhållningssätt. Mitt råd är att avsätta 15-30 minuter varje arbetsdag till eget lärande. Det kan vara att lyssna på en podcast eller läsa ett kapitel i en bok eller titta på ett klipp från TED.com.

Exercise

Bevisen för att fysisk rörelse påverkar vår hjärna och stimulerar den i positiv riktning blir allt mer tydliga. Daglig rörelse ger dig energi och kreativitet. Återigen är det din skyldighet att avsätta tid för detta varje dag. Det går inte att träna i kapp och köra längre pass två gånger i veckan utan det är 30 minuter varje dag som gäller. En promenad, en cykeltur eller annan fysisk träning. En stor studie som Karolinska Sjukhuset nyligen gjorde på svenskar visade att endast en av hundra aktiverar sig själva minst 30 minuter per dag.

Diet

Tänk dig att du har en dieselbil och tankar den med bensin. Vad händer då? Precis samma liknelse gäller för oss människor. Om du ska bli framgångsrik måste du tanka rätt bränsle. Vad som är rätt bränsle för dig vet jag inte men tar du hjälp så kommer du få konkreta råd. Företagshälsovård och träningsanläggningar kan hjälpa dig med detta. Om du testar denna modell är jag säker på att du kommer få mer ”speed” och bli än mer framgångsrik.

Thomas kom nyligen ut med boken Lätt att leda som är uppföljaren till boken Bli en bättre ledare och chef, som blev nominerad till Årets HR-bok 2013 och har lästs av nästan 10 000 ledare.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.