I sin senaste bok Break the Rules! lägger forskaren John Mullins, professor vid London Business School, fram argument för att de konventionella sätten att starta och driva företag sällan fungerar. I alla fall inte om man ska bryta ny mark och nå riktig framgång på världsmarknaden.

Utbildning och kunskap som skolor och kurser i entreprenörskap ofta lär ut om bland annat ekonomi, strategi och marknadsföring verkar inte vara alls lika viktigt som rätt mindset, alltså inställning. Dessa idéer kring hur man bör tänka och agera som entreprenör kan till och med ställa till det för entreprenören. Många gånger behöver man gå i motsatt riktning, utanför lådan och inte sällan bryter dessa entreprenörer mot normer och uppsatta regler och lagar.

När Mullin började undersöka flera av de mer kända entreprenörerna märkte han att de har minst en eller två av följande mindsets som gör att de tar tillvara på möjligheter som dyker upp.

Han höll nyligen ett webbinarium för Esbri 16 maj där han presenterade dessa sex mindset. Du kan se föreläsningen här. Längre ner i artikeln finns en annan något kortare föreläsning.

Se även: 12 överraskande tecken att du är en entreprenör

Här är en sammanfattning som Esbri gjort av entreprenörernas mindset.

6 mindset för framgång som entreprenör

1: Säg ja! Lämna din komfortzon och säg ja när du får en förfrågan om att leverera en produkt/tjänst du tidigare inte har gjort, och som du tror det potentiellt finns fler kunder till. Poängen är inte att säga ja till allt, utan att våga gå ur din komfortzon.

2: Problemet först. Det räcker inte med en häftig produkt eller ny fräsch logotyp om ingen vill köpa din produkt/tjänst. Se till att lösa ett problem i första hand, och där efter skapa produkten/tjänsten.

3. Tänk smalt. Se till att skapa något som gör nytta för en smal målgrupp som du lär känna på djupet. När grunden är på plats kan du växa därifrån.

Relaterad läsning: Så gör företagen i mästarklass

4. Be om pengar. Se till att hitta potentiella kunder som är beredda att betala i förskott för din idé. På så vis får du cashflow och kan få i gång produktionen. Men kom ihåg att tillit är allt – ingen vill betala i förskott till någon de inte känner förtroende för.

5. Be och låna. Investera inte dyra pengar i något som du kan låna av andra. Det gäller både saker och utrymme (marknadsföra dig på din kompis hemsida?)

6. Be inte om tillåtelse (be om förlåtelse senare). Behöver din affärsidé ett tillstånd från myndigheter eller andra aktörer? Strunta i att fråga/ansöka – se först till att få affären att rulla med några kunder, då är det svårare för dem att säga nej till din verksamhet.

Här är en annan föreläsning på samma ämne från januari 2023 som är värd att se:

Du kan även läsa hans bok Break the Rules – the 6 Counter Conventional Mindsets of Entrepreneurs That Can Help Anyone to Change the World.

Läs vidare: Varför misslyckas så många företagare? Forskning visar varför


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.