Aktiebolag är idag den vanligaste och mest populära företagsformen vid start av företag. Vid nyregistrering kan nu två av tre blivande företagare göra en enklare anmälan till Bolagsverket.

– I Enkel anmälan har Bolagsverket redan fyllt i uppgifter som vi vet att många upplever som svåra, säger Sofia Eriksson, koordinator för e-tjänster på Bolagsverket. På så sätt blir det färre uppgifter och enklare för blivande företagare att starta sitt aktiebolag.

Bakgrunden till Enkel anmälan är att många tycker att det är krångligt att registrera aktiebolag. Det är många val och beslut blivande företagare ska ta ställning till. Bolagsverket har undersökt processen för nybildning av aktiebolag och kan konstatera att två av tre blivande företagare gör exakt samma val när de startar sitt aktiebolag. Det gäller till exempel uppgifter om aktiekapital, bestämmelse om revisor och vem som ska vara stiftare och aktieägare.

– Nu har vi gjort processen enklare för alla nyföretagare som vill starta aktiebolag.

Med Enkel anmälan har vi halverat antalet uppgifter som företagaren själv behöver fylla i, fortsätter Sofia Eriksson.

De företagare som inte kan eller vill göra en Enkel anmälan, kan precis som tidigare göra en anmälan där samtliga val och uppgifter fylls i manuellt.

Mer information om start av aktiebolag och Enkel anmälan finns på den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se

Guide om hur du bildar ett AB

Taggar:

2 kommentarer
Göran
2014-10-28 16:00
Då kanske det är dags att börja tjata på bankerna om att göra deras process enklare vid start av aktiebolag. Det låter kanske konstigt, men många banker har anställda som inte fattar hur det gå till på banken.
0
Stig Björne
2014-10-27 12:11
Det borde även bli lättare för företagen att låna pengar, men just nu ser både bankerna och företagen en avmattning i konjunkturen. För ett år sedan hade 80% en positiv inställning och nu är den mindre än 50%. En större andel av bankkontoren uppger att utlåningen till företag minskade under årets tredje kvartal, enligt Almi. Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.