– Man måste städa upp i den här röran ordentligt, säger Thomas Morell (SD), vice ordförande i utskottet till SVT.

"Så här får inte en myndighet agera."

Bakgrunden är att personer förlorat sina körkort – ibland även sina jobb – efter att de så kallade PEth-proverna visat förhöjda värden. Ofta togs proverna i smyg utan patientens vetskap. PEth är en alkoholmarkör som visar alkoholkonsumtion över tid. Transportstyrelsen har i flera fall tolkat provsvaren som tillräckliga bevis för att fastställa ett alkoholmissbruk.

"En sjuk kränkning"

Tusentals har förlorat sina körkort på lösa grunder och en av dem som drabbats är Linn Gustafsson, 28, från Karlstad. Hon hade precis börjat jobba som ambulanssjukvårdare när hon i samband med en undersökning fick lämna PEth-prov. Av 25 prover var två förhöjda, skriver Expressen – det ena efter en hemmafest, det andra efter en skidresa till Alperna.

Trots läkarintyg på att hon inte har några alkoholproblem blev körkortet indraget. Att överklaga hjälpte inte.

– Det var en sjuk kränkning. Min läkare skriver att jag inte har ett missbruk, och ändå får jag plötsligt den diagnosen från en myndighet som aldrig ens pratat med mig, säger hon till Expressen.

Beslutet ledde till att hon förlorade jobbet.

Aktivister i Myndighetssverige

Myndighetens läkare Witold Pisarek försvarar deras beslut om införandet av testerna och menar att ”kritiken som riktats mot oss och mot alkoholmarkören PEth har varit onyanserad och många gånger direkt felaktig. PEth är en alkoholmarkör som är 100 procent specifik för alkohol och utan alkohol finns ingen PEth."

Att det räcker med 10 öl under en vecka eller 1,5 flaska vin – alltså något många svenskar kommer upp i efter en fest eller under semestern – påverkar alltså inte.

Läkaren Tor Stålhammar i Malmö har länge ifrågasatt Transportstyrelsens agerande och påpekar att besluten att införa Peth-proverna bygger på en enda liten tysk studie från 2012 med endast elva deltagare. ”Det är oroande att Transportstyrelsen baserar sina riktlinjer på en så begränsad och bristfällig referens,” menar han.

Lennart Andersson i Skånska Dagbladet pekade redan i februari på bristerna i rättssäkerheten:

”Den grupp tjänstemän på Transportstyrelsen i Borlänge, som sedan några år jobbat hårt för att få läkarna vid landets vårdcentraler att PEth-testa patienter med körkort, och kontrollera så att de aldrig dricker mer än motsvarande 1,5 flaska vin per vecka.”

Många frågar sig nu hur det är möjligt att enskilda individer hos svenska myndigheter kan ha sådan makt och samtidigt tydlig aktivistisk agenda, utan att någon på vägen sätter stopp.

Riksdagens trafikutskott har agerat och kallar till sig Transportstyrelsens generaldirektör.

Om överläkare Witold Pisarek och andra inblandade har blivit av med jobbet är fortfarande oklart.

Diskutera: Vad tycker du om detta? Delta i forumet här


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.