Förlorade jobbet efter tveksamt blodprov

Linn Gustafsson, 28, hade just fått sitt drömjobb och börjat utbilda sig till ambulanssjuksköterska när hon under sommaren 2024 fick ett chockartat besked. Transportstyrelsen meddelade i ett brev att hon diagnostiserats som alkoholmissbrukare av en rådgivande läkare – baserat på förhöjda PEth-värden från ett blodprov, trots att läkaren aldrig träffat henne.

– Det var så enormt förödmjukande. Mitt under semestern får jag hem ett brev från en myndighet som påstår att jag är en missbrukare och drar in mitt körkort, utan att någonsin ha träffat mig, säger Linn Gustafsson.

Eftersom körkort är ett krav för tjänsten som ambulanssjuksköterska blev hon omplacerad till en annan tjänst på sjukhuset.

Kritiserad testmetod och rättsligt motstånd

PEth-tester används för att mäta alkoholkonsumtion genom blodprov, men metoden har fått skarp kritik från medicinska experter som menar att den är ovetenskaplig och används felaktigt i juridiska sammanhang.

I våras avslöjades att tusentals personer fått sina körkort indragna efter liknande tester där tio öl i veckan kunde räcka för allvarliga påföljder, trots att personen aldrig kört rattonykter.

Ofta hade testet gjorts i smyg utan patientens vetskap.

– Det är uppenbart att Transportstyrelsen inte följer körkortslagen, varken vad gäller diagnoser eller utredningar kring alkoholbruk, konstaterade läkaren Tor Stålhammar som varit drivande i frågan.

"Det blir allt mer uppenbart att svenska myndigheter behöver granskas," menar han.

Centrum för rättvisa: ”En rättssäkerhetsskandal”

Linn Gustafsson kunde visa att hon dagligen blåst 0,0 promille i ambulansens alkolås, och en efterföljande läkarutredning visade att hon inte hade några missbruksproblem. Trots detta avslog förvaltningsrätten hennes överklagande, och kammarrätten vägrade att pröva fallet.

Nu driver Centrum för rättvisa ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det här är en rättssäkerhetsskandal som tydligt visar hur enskilda är så gott som chanslösa när de försöker försvara sig mot myndighetsbeslut, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa och fortsätter:

– Här måste domstolarna sätta ner foten. Transportstyrelsens orimliga praxis måste underkännas och de som har drabbats av de här orättssäkra besluten måste få upprättelse.

Enligt en rapport från organisationen förlorar enskilda i över 90 procent av fallen när de överklagar myndighetsbeslut till förvaltningsdomstol.

"Sverige har misslyckats med att säkerställa rätten till domstolsprövning, som är grundläggande i en rättsstat," konstaterades i rapporten.

Transportstyrelsen ser över reglerna

Efter omfattande kritik har Transportstyrelsen själva inlett en översyn av regelverket. Enligt ett nytt förslag ska det inte längre vara tillräckligt med enbart förhöjda PEth-värden för att återkalla ett körkort. Det ska också krävas att individen uppvisar tecken på skadligt alkoholbruk.

Överklagandet i Linn Gustafssons fall lämnas in till Högsta förvaltningsdomstolen i maj 2025.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.