När Magnus Gille pratar om AI, prompting och ChatGPT är det med både erfarenhet, insikt och nyfikenhet. I rollen som AI-specialist på Scania arbetar han dagligen med att göra AI tillgängligt för mjukvaruutvecklare. Men han är också en passionerad föreläsare och reflekterar ofta över hur vi människor kan utvecklas tillsammans med tekniken – inte bara tekniskt, utan även kreativt och mänskligt.

Den första upplevelsen: "Det funkar inte för mig"

Många människor, berättar Magnus, provar AI-verktyg som ChatGPT en gång – och ger snabbt upp. “Det funkar inte”, säger de. Men det handlar inte om att tekniken är dålig. Det handlar om att vi ännu inte lärt oss hur man samarbetar med den.

“Jag försökte liksom pyssla mig fram till bättre resultat, hela tiden med en sorts polstjärna som mål,” berättar Magnus. Det krävs tålamod, finess och framför allt rätt prompting – alltså att kunna formulera sig tydligt, kontextuellt och medvetet till AI:n.

Prompting som konstform: “Det är som att prata med en hel stab”

Magnus beskriver AI:n som en potentiell stab av agenter. Med rätt instruktioner kan man få den att agera som mentor, assistent, författare eller ingenjör – men det kräver att man är tydlig. “Du måste berätta hur du vill ha det, annars gör den antaganden,” säger han.

Han berättar om skillnader mellan modeller och hur de påverkas av de så kallade systemprompterna – alltså dolda instruktioner från tillverkaren.

Ett exempel: En tidigare modell svarade överdrivet inställsamt, vilket kunde bli problematiskt. Som när någon skrev att han slutat ta medicin mot schizofreni och fått ett peppande svar istället för ett ansvarstagande bemötande.

“Om fem år gör de flera dagars jobb”

Vad händer härnäst? Enligt Magnus pekar allt mot att AI-modeller blir mer självständiga. “Vi går mot agenter som kan utföra komplexa uppgifter – till och med jobba flera dagar utan mänsklig inblandning,” säger han.

Samtidigt är han ödmjuk inför teknikens genomslag: “Tekniken kanske är redo om fem år, men samhället tar längre tid att anpassa sig. Vi behöver hitta rätt applikationer och sätt att integrera det i vardagen.”

AI på Scania: Ett verktyg för utvecklare och innovation

På Scania jobbar Magnus i ett team som heter AI Enablement. Deras uppdrag? Göra det så enkelt som möjligt för utvecklare att använda AI i allt från kodning och felsökning till dokumentation och projektledning.

“Det handlar inte bara om att jobba snabbare, utan roligare,” säger han. “Att automatisera det tråkiga så att vi kan fokusera på det kreativa och viktiga.”

Utbildning, kreativitet och mänskliga egenskaper

Magnus bakgrund är både teknisk och forskningsinriktad – civilingenjör i teknisk fysik, med doktorandstudier inom partikelacceleratorer. Men det var inte forskningen som lockade i längden.

“Det jag tagit med mig är förmågan att bryta ner komplexa problem och förklara dem enkelt – något som är ovärderligt när man promptar AI,” säger han.

Han lyfter också kreativitet och nyfikenhet som avgörande egenskaper i AI-eran. “AI sänker trösklar. Om du vill bygga något men inte kan koda – det är inget hinder längre. Du kan få hjälp. Det handlar mer om vilja och driv.”

Demokratisering av kunskap och småföretagens chans

Särskilt lyfter Magnus möjligheterna för småföretag och individer. “Stora företag behöver perfektion och tolererar inga fel. Men småföretag har ofta inte haft tillgång till avancerade verktyg tidigare. AI gör att de nu kan konkurrera på en ny nivå – oavsett om det gäller juridik, design eller analys.”

Han refererar till tankar från AI-profilen Andrej Karpathy: AI:s fördelar är oproportionerligt stora för de små.

Vi behöver bli bättre på att tänka innan vi skriver – och att våga experimentera. För den som lär sig kommunicera med AI ligger framtiden öppen.

3 prompt-tips av Magnus Gille

  1. Använd AI:n för att skapa din prompt! Blir du inte nöjd med svaret? Fråga AI:n "Hur bör jag formulera en prompt om X för bästa resultat?"
  2. Acceptera att första svaret sällan är perfekt. Uppmuntra AI:n att ställa följdfrågor och be om förtydligande för att få mer relevanta svar.
  3. Ge tydlig kontext. AI kan inte läsa tankar - förse den med tillräcklig bakgrundsinformation för att kunna ge ett bra svar.

Missa inte: Webinar där Magnus visar dig hur du promptar som en mästare


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.