Använd dig av plural och synonymer

Om du har satt ihop två ord till ett och det visar sig att kombinationen är upptagen, kan du alltid testa att använda dig av olika synonymer om det fungerar för din varumärkesidé. Ett relevant domännamn ska beskriva din verksamhet på ett tydligt och smidigt sätt. Det är även viktigt för e-post- och kommunikationstjänster och för hur du kommer att hittas på nätet senare.

Testa en annan toppdomän

Ifall du har hittat det perfekta domännamnet, men ändelsen är upptagen, kan du alltid använda en annan domänändelse. Även fast det kanske känns smidigast att registrera en .se domän, så finns det andra bra och etablerade lösningar. Du kan alltid testa att registrera en .com eller .nu domän.

Kolla om du kan köpa domännamnet

En del domännamn används inte till något, vilket öppnar upp för möjligheten att försöka köpa domännamnet från den nuvarande ägaren. Ifall WHOIS-informationen (en förteckning över alla registrerade domäner med kontaktuppgifter till motsvarande ägare) är offentlig, kan du kontakta ägaren till domänen. Om informationen är privat, kan du testa att kontakta ägaren på dennes webbplats. Var dock beredd på att det kan bli en förhandling om stora pengar.

Se om möjligheten finns för en finjustering

Går det att ändra namnet eller lägga till en stavelse eller ett ord? Om varumärket eller företagsnamnet ännu inte är etablerat, kan du prova något av alternativen. På så vis är det möjligt att bygga på namnet. Tänk på varumärkesrättigheterna för befintliga liknande varumärken - en snabb googlesökning kan ge dig en uppfattning om vad som redan finns. Du kan även testa att ta bort något från namnet för att göra den mer tydlig. 

Håll det enkelt

Gör det inte krångligt för dig och din verksamhet. Ett enkelt domännamn är ett bra domännamn för att man kommer ihåg det lättare. Undvik exempelvis siffor, bindestreck eller stavningar som anses vara roliga. Domännamnet ska vara lätt att komma ihåg och förtroendeingivande. Ifall ditt ursprungliga alternativ är krångligt, bör du eventuellt fundera på att förenkla namnet.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.