Del 2 av 6

Vi slog i den förra artikeln fast att det är omöjligt att bli rik snabbt – men också att det är lättare än man tror att bli rik på lite längre sikt. För att lyckas måste man känna till ”det magiska trollspöet” och använda 8-regeln.

Om man måste välja bara ett enda ekonomiskt samband att lära sig, och leva efter, så är det den så kallade ränta på ränta-effekten (eller snarare avkastning på avkastning-effekten eftersom det numera sällan handlar om bankränta utan istället om värdepapper).

De allra flesta har hört begreppet, många förstår det, men färre inser magnituden av den långsiktiga styrkan av det. Till och med välutbildade, sofistikerade och framgångsrika människor häpnas över hur stark denna effekt är på lång sikt, när de ser reda siffror på papper. Ekonomer kallar den ”ofattbar”, ”brutal”, ”fantastisk” eller – som Albert Einstein – ”världens åttonde underverk”.

Jag vill kalla det ”det magiska trollspöet”. Det framstår för den som sparar på lång sikt att någon osynlig magiker tar dina investerade sparmedel och förvandlar dem till mycket större belopp, utan egen ansträngning och utan att man förstår vad som egentligen har hänt.

Ränta på ränta-effekten innebär att sparade medel, om de investeras i något som ger avkastning, växer över tiden med ränta inte bara på insatsen utan med ränta på ränta på ränta så länge du behåller din investering. Dina tillgångar växer exponentiellt. Det blir en ”bandyklubba”.

Åtta gånger pengarna på 30 år

Om du investerar ett belopp med sju procents årlig ränta (Stockholmsbörsen har avkastat åtta procent per år i genomsnitt de senaste decennierna) så fördubblas pengarna på tio år. Efter ytterligare tio år har kapitalet fördubblats igen och är nu fyra gånger så stort som den ursprungliga insatsen. Efter ytterligare tio år är kapitalet värt åtta gånger så mycket som från början. (Denna faktor åtta använder vi för 8-regeln.) Detta gäller ett insatt engångsbelopp. Sparar du regelbundet, t ex varje månad, blir effekten ännu mycket större.

För att bli rik måste du förstå ränta på ränta-effekten, inte bara veta att den existerar utan även inse att den är mycket starkare än du tror. Även små belopp kommer att växa till stora belopp om du investerar dem rätt och på tillräckligt lång tid. Ladda ner en sparkalkylator-app som räknar ut värdeökningen vid olika insatser, räntesatser och tidslängder, och laborera med den. Du kommer att häpna!

Du kan tänka att du verkligen får någonting gratis. Du behöver ju inte göra någonting för att få avkastningen, mer än att investera dina sparade pengar. Tiden gör jobbet åt dig. Och magikern behöver inga raster. Tänk på det som en ettrig Super Mario, en idog gruvarbetare, ihärdiga nissar i tomteverkstan, din egen armé av Duracellkaniner, en outtröttlig Gunde Svan när han stod på topp som jobbar stenhårt och sliter dygnet runt utan att vila – och sedan snällt lämnar över hela sin lön till dig! Det är ”någon” som ständigt jobbar med att tjäna pengar till dig, dygnet runt: när du sover, spelar tennis, ser på TV eller jobbar med ditt vanliga jobb. 

Magikern dubblar din insats

Det är viktigt att välja investeringar som ger så hög avkastning som möjligt, och låta trollkarlen arbeta med sparmedlen så länge som möjligt. Då får du bäst effekt. Och du måste komma igång! Du måste bestämma dig för att bli ekonomiskt smart och emellanåt avstå från vissa onödiga utgifter för att skapa utrymme för sparande och investeringar. Ett praktiskt verktyg att använda i vardagen för att hyvla bort onödiga utgifter är den så kallade 8-regeln och den beskriver vi i nästa artikel.

Hur mycket behöver man spara?

Slutligen: vet du hur mycket du behöver spara varje månad för att bli miljonär efter 30 år? 882 kronor! Påstå inte att du inte klarar det. Och när du är klar så är 70 procent av det slutliga beloppet förräntning, d v s den magiska värdeökning som du får utan att göra ett dugg, och inte ens en tredjedel är din egen insats. För varje krona du lägger in, bidrar trollkarlen med två! Det kallar jag en bra deal.

Del #3: 8-regeln hjälper dig att minska utgifterna


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2019-09-19 17:18
bli rik långsamt gäller inte längre...nu är det safe haven´s som gäller
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.