Startsida
av Peter Karaszi
Peter Karaszi
Ekonom och författare på Caprivi Publishing i Solna
0 foruminlägg
15 artiklar
Del 1 av 6

Det är nästan omöjligt att bli rik snabbt. Tro inte på dem som påstår att det går. Den goda nyheten är att det nästan är omöjligt att misslyckas med att bli rik långsamt om man bara skaffar sig rätt insikter, inställning och mentala verktyg.

 

Många drömmer om att bli rika, eller åtminstone ekonomiskt oberoende så att de inte behöver oroa sig över om pengarna ska räcka. De tror att man måste ha en hög inkomst, ta stora risker, jobba dygnet runt, lusläsa aktietabeller eller göra ett ”klipp” för att bli rik.

Det är helt fel. Även vanliga människor med små inkomster kan bli välbeställda på sikt, utan större ansträngning eller risk. Men för att nå målet gäller det att skaffa sig ett antal insikter, mentala verktyg och en praktisk ekonomisk filosofi för sin vardag.

Alla borde vara miljonärer

Lönenivån är hög i Sverige. Arbetslösheten är låg. Vi har väl utvecklade finansiella system som gör det lätt att inhämta information om sparande och investeringar. Hur kommer det sig då att många högavlönade och välutbildade människor kämpar med sin ekonomi? Varför är inte alla vuxna svenskar miljonärer? Svaret är att det finns ingen anledning. Alla vuxna svenskar borde vara miljonärer. Det är lätt att bli miljonär. Du behöver inte anstränga dig. Du behöver inte kunna något om aktie- eller fastighetsmarknaden. Men du måste ge det lite tid.

Grunden för denna framgång är insikter om vissa ekonomiska samband, rätt inställning och en privatekonomisk filosofi som ska passa in i din övergripande livsfilosofi. Privatekonomi står inför samma populära revolution som mat, hälsa och träning har genomgått. Och precis som bantare använder tallriksmodeller och 5:2-metoder och motionärer stegräknare och hälsoappar måste du ta hjälp av sparappar, mentala hjälpmedel och tumregler som ”50/50-regeln”, mikroöverföringar och fyraprocentsregeln för att bli välbeställd. Du måste ta kontroll över din ekonomi, lära dig ett ekonomiskt tänk och bli ”money smart”.

8-regeln och det magiska trollspöet

 

Det första viktiga steget till att bli rik är att faktiskt bestämma sig. Nu ska jag ta kontroll! Jag ska förbättra min ekonomi för min egen och min familjs skull, och sluta jämföra mig med grannen eller bry mig om hur jag framstår i sociala medier. Jag ska börja titta på prislappar. Jag ska sluta ta lån. Jag ska sluta lura mig själv att jag kan vinna på lotto eller att staten kommer att ta hand om mig när jag blir gammal. Inga fler undanflykter!

Samt att börja begrunda de tre ingredienser som gör dig långsiktigt rik: inkomster (helst höga), utgifter (helst låga) och sparande (helst högavkastande med låg risk). Tre ingredienser. Få personer är duktiga på alla tre disciplinerna. Men det behövs inte heller. Det räcker att vara bra på två av dem, vilka två som helst. Vilken typ är du? Vad är du bra på och vad kan du förbättra?

Del #2: "8-regeln" och "det magiska trollspöet" förvandlar små besparingar till stora tillgångar

Bli rik långsamt!

Beställ boken Bli rik långsamt!

Många drömmer om att bli rika, eller åtminstone ekonomiskt oberoende så att de inte behöver oroa sig över om pengarna ska räcka. De tror att man måste ha en hög inkomst, ta stora risker, jobba dygnet runt eller göra ett ”klipp” för att bli rik.

Det är helt fel. Även vanliga människor med små inkomster kan bli välbeställda på sikt, utan större ansträngning eller risk. Men för att nå målet gäller det att skaffa sig ett antal insikter, mentala verktyg och en praktisk ekonomisk filosofi för sin vardag.

I denna bok får du lära dig hur du ska tänka och agera för att nå din dröm om ekonomisk framgång. Du lär dig om ”det magiska trollspöet” som omärkligt förvandlar små sparmedel till stora tillgångar, om 8-regeln för att minska dina utgifter, och flera andra knep för att spara pengar, öka dina inkomster och göra de investeringar som på sikt kommer att göra dig rik.

”Bli rik långsamt” är välskriven och lättläst, inspirerande och tankeväckande, samt oerhört nyttig med massor av praktiska tips och nya insikter!

Peter Karaszi och Ali Kashani är författare, egenföretagare och privatekonomiska experter som själva använt knepen i denna bok för att bli miljonärer.

Har du en fråga om boken? Tveka inte att höra av dig!

Företagande.se erbjuder dig som läsare att köpa den nya boken "Bli rik långsamt!" direkt från oss. Patrik Nilsson, grundare av Företagande.se, har läst boken och han säger att "Boken är en guldklimp. Använder du verktygen i boken blir du garanterat miljonär." Läs mer och beställ boken här (pris 279 kr inkl frakt och moms).

Visa kommentarer 2
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
| Anmäl | för 2 år sedan
Jag skulle vilja lägga till en fjärde ingrediens: belåning. De som blir rejält rika gör det ofta genom att hantera lånade pengar på ett smart sätt.
| Anmäl | för 2 år sedan
Det är korrekt men då ökar också riskerna. Man läser aldrig om de som torskat på belåning. I vår bok säger vi snarare det motsatta: Ha inga lån! Enbart två lån är "tillåtna": bostadslån och studielån. Privatlån, belåning av aktier m m kan ju gå fullständigt åt helvete. Men visst, en uppföljare till "Bli rik långsamt!" kan ju vara "Bli rik lite snabbare!" (har faktiskt funderat på det) och då kommer hävstångar som smarta lån in i bilden. Men vår bok är snarare en handbok i hur du blir rik utan större risker och därmed utan att låna pengar.