De digitala valutorna är både kritiserade och hyllade, en del har gjort stora pengar, andra har förlorat. Marknaden för kryptovalutor är turbulent och ingen vet riktigt vad som kommer hända framöver. En del tror att större bolag och banker kommer att ta fram en egen kryptovaluta, samtidigt som många väljer kryptovalutor just för att inte behöva använda det traditionella banksystemet. En sak är i alla fall säker - kryptovalutan verkar vara här för att stanna.

Vi ställde några frågor till Oscar Carlson är som website manager på jämförelsesajten CryptoRunner.

Oscar: Vad innebär en kryptovaluta?

En kryptovaluta är en decentraliserad digital valuta. Det kallas för kryptovaluta eftersom alla transaktioner skyddas av kryptografi. Men det revolutionerande med kryptovalutor är att det bygger på blockchain teknologi. Detta möjliggör en helt decentraliserad valuta på internet. Med andra ord finns det ingen bank, företag eller mellanhand. Du slipper dyra avgifter, långa väntetider och lita på att en tredje part skyddar dina pengar. Med hjälp av kryptovaluta skickar du pengar snabbare, billigare och enklare.

Relaterad läsning: Blockkedjetekniken enkelt förklarad så du förstår

Varför anser du att det är bra investering? Varför ska man köpa?

Kryptovalutor har blivit populärt senaste åren av flera anledningar. Men om vi ska investera i kryptovaluta är det begränsade utbudet den största fördelen. Det finns ingen bank som kan trycka fler sedlar eller öka utbudet av exempelvis Bitcoin. Riksbankens inflationsmål är 2% per år vilket innebär att dina pengar förlorar halva sitt värde efter 35 år. Kryptovalutor har ett begränsat utbud för att skydda värdet av din investering.

Hur investerar man i dem? Vart köper man dem och hur?

Det finns många olika sätt att investera i Bitcoin och kryptovalutor. Du kan välja mellan vanliga handelsplatser, fonder, certifikat, CFD:s eller terminer. Många av dessa produkter är avsedda för institutionella investerare eller traders. För vanliga privatpersoner är det enklast att bara köpa kryptovaluta på en handelsplats. Men det finns flera hundra handelsplatser globalt med olika plattformar, avgifter, betalningsmetoder och växelkurser. Vi rekommenderar att du jämför handelsplatser för att hitta den som passar dig bäst.

Missa inte: 6 sätt som du faktiskt kan tjäna pengar på kryptovalutor

Vilka valutor ska man välja? Finns det något man bör kolla efter eller är det bara magkänslan som gäller?

Det är ingen lätt fråga att svara på eftersom det finns över 2,000 kryptovalutor. Alla ska fatta sina egna investeringsbeslut. Men jag rekommenderar att endast handla med stora kryptovalutor. Marknaden är fortfarande ny och priserna fluktuerar mycket. Om det är första gången du ska köpa kryptovaluta börja med Bitcoin. Om du köper kryptovaluta som en investering kan det sedan vara en god idé att sprida riskerna i flera. Lägg inte alla ägg i samma korg.

Hur förvarar man dem säkert? I sin dator, e-wallet eller på annat sätt?

Ett vanligt misstag är att köpa kryptovaluta och sedan låta dem vara kvar på handelsplatsen. Om företaget bakom handelsplatsen skulle gå i konkurs kan du förlora alla dina pengar. Syftet med Bitcoin är att skapa ett oberoende globalt betalningssystem. Med andra ord, ska du kontrollera dina egna pengar. Det innebär att du bör flytta dina kryptovalutor från handelsplatsen till en privat digital plånbok. Om du handlar för en mindre summa pengar kan du skapa en plånbok online. Men jag rekommenderar att beställa en så kallad “hardware wallet” vilket är en fysisk digital plånbok. Det ser ut som en vanlig bankdosa men är tillverkad för att säkra kryptovalutor.

Vad säger Skatteverket? Betalar man vinstskatt?

Skatteverket anser inte att kryptovaluta kan likställas med utländsk valuta. Det innebär att kryptovaluta anses vara en investering och ska därmed kapitalvinstbeskattas. Om du gör en vinst ska det rapporteras i din deklaration med 30% skatt på vinsten.

Har du något du vill tillägga om att investera i digitala valutor?

Spridningen av Bitcoin har just börjat, och vi har en spännande framtid att se fram emot. Blockchain, som alla kryptovalutor bygger på, är en revolutionerande teknik som kommer att vända upp och ner på den finansiella marknaden. Men det är riskfyllt med kryptovalutor. Jag rekommenderar att sprida riskerna genom att köpa Bitcoin och andra kryptovalutor. En diversifierad portfölj är grunden för att dina pengar ska växa varje år.

Vad är din framtidsspaning om kryptovalutor?

Det finns ingen som vet hur framtiden kommer utspela sig. Kryptovalutor och dess Blockchain-teknologi utvecklas hela tiden. Varje år uppstår det nya användningsområden och applikationer. En digital valuta, som vi kallar kryptovaluta, är bara en applikation av många. Blockchain kommer konkurrera mot både företag och myndigheter. Vi ser nu att myndigheter har börjat reglera kryptovalutor i flera länder. Detta öppnar upp kryptomarknaden för flera användare och en ljus framtid för kryptovalutor.

Oscar Carlson är website manager på jämförelsesajten CryptoRunner som listar olika kryptovalutor.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.