Den 2 maj är sista dagen för deklarationen. Här är tre vanliga missar som kan leda till skattetillägg, enligt skattejuristen Ola Aronsson:


1. Renovering eller reparation?

Vid bostadsförsäljning är en renovering eller ombyggnation av din bostad är avdragsgill, medan en reparation inte är det. För att det ska räknas som en renovering behöver det öka värdet på byggnaden. Att måla om väggar, byta köksluckor, byta takpannor och liknande underhåll räknas som reparationer och är alltså inte avdragsgillt om det är till samma standard som tidigare.


2. Resor till/från jobbet

Tar du bilen istället för bussen till jobbet behöver du bo minst fem kilometer från jobbet och dessutom göra en tidsbesparing på minst två timmar per dag jämfört med alternativet. Råkar du ut för en granskning kan Skatteverket skicka ut en person för att mäta tid och avstånd från hemmet till jobbet.


3. Jobbförmåner

Enklare fika på jobbet, exempelvis fruktkorg, är avdragsgillt, men att låna ut firmabilen till de anställda för privat bruk är det skattepliktigt för den anställde och ska alltså skattas på. 


Läs mer: Undvik dyra missar när du deklarerar

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.